TV műsor

Megnyerte a helyi választások túlnyomó részét az orosz kormánypárt, de Tomszkban elvesztette többségét

Külföld, 2020.09.14

A Kreml által támogatott jelöltek mind a 18 kormányzóválasztást megnyerték és túlnyomórészt első helyen végeztek a vasárnap megválasztott 11 regionális parlamentben és 22 város tanácsában is, ám a tomszki önkormányzati képviselői testületben a kormányzó Egységes Oroszország párt elvesztette többségét és Alekszej Navalnij ellenzéki politikus csapata képviseletet szerzett Novoszibirszkben is.

A médiában megjelent, nem végleges összesítések szerint a kormányzóválasztáson az Egységes Oroszországnak még a leggyengébben szereplő jelöltjének eredménye is megközelítette a 60 százalékot az első fordulóban. Két évvel ezelőtt négy régióban is második körre volt szükség.

A négy szövetségi törvényhozási pótválasztás közül hármat a kormányzó Egységes Oroszország párt, egyet pedig a parlamenti ellenzékhez tartozó, szociáldemokrata színezetű Igazságos Oroszország nyert meg.

Tomszkban a kormánypárt a listás szavazatoknak csak a 24,47 százalékát tudta megszerezni, a 27 egyéni választókörzetből pedig 18-ban veszített az ellenzéki pártok által elindított és független jelöltek ellen. Az Egységes Oroszország ily módon 11 mandátumhoz jutott a 37-ből, a kommunisták nyolcat, a függetlenek hatot szereztek, a többi helyen pedig öt párt osztozott.

Bekerült a képviselői testületbe Alekszej Navalnij ellenzéki politikus csapatának két tagja, Kszenyija Fagyejeva és Andrej Fatyejev is. Korábban a kormánypártnak 21 mandátuma (és 30 támogatója) volt az akkor még 35 fős testületből.

Novoszibirszkben Szergej Bojko, a helyi Navalnij-stáb koordinátora és egyben a helyi ellenzéki koalíció vezetője bekerült a városi tanácsba, és a BBC orosz nyelvű szolgálata szerint még három Kreml-ellenes jelölt is helyet kap a testületben. Novoszibirszk megye parlamentjében az Egységes Oroszország a részeredmények alapján valószínűleg nem szerezte meg a többséget. Tambovban a részeredmények alapján a Szülőföld (Rogyina) párt szerezte meg a voksok több mint 40 százalékát.

Navalnij, mielőtt augusztus 20-án kómába esett, Novoszibirszkben és Tomszkban járt, ahol jelöltekkel találkozott és videót forgatott a hivatalban lévő képviselők általa korrupciósnak nevezett ügyeiről. A politikust a német hadsereg laboratóriumi vizsgálata szerint novicsok típusú harci idegméreggel mérgezték meg. Az őt Omszkban kezelő orvosok szerint viszont természetes oka volt a rosszullétének és szervezetében méreganyagot nem találtak.

A választók jogaiért függetlenként fellépő Golosz mozgalom "jogi önkénynek" minősítette a hétfői választásokat és kijelentette, hogy 1690 szabálysértésről szóló bejelentést kapott. Több körzetben szerinte nem engedték dolgozni a megfigyelőket és volt eset, hogy a választási bizottság tagjai fizikai erőt alkalmaztak.

Ella Pamfilova, a Központi Választási Bizottság elnöke azt mondta, hogy a Golosz bejelentései között sok az ellenőrizetlen információ, amelyet nem is kell ellenőrizni. A belügyminisztérium, amelyhez mintegy kétszer annyi jelzés érkezett, mint a mozgalomhoz, közölte, hogy a választás kimenetelét befolyásolni képes szabálysértés nem történt.

Az orosz szavazók az ország 85 régiója között több mint 9 ezer választási vagy népszavazási kampány ügyében nyilváníthatták ki politikai akaratukat. A járványhelyzetre hivatkozva 41 régióban a voksolást három napra húzták szét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!