Megpróbálta elhagyni az országot az ukrán hadiipari korrupciós botrány kulcsfigurája, de őrizetbe vették

Külföld, 2019.10.17

Megpróbálta elhagyni az országot csütörtökön, de a hatóságok őrizetbe vették még Kijevben Oleh Hladkovszkijt, a befolyásos ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) volt helyettes vezetőjét, aki kulcsszereplője a tavaszi elnökválasztás alatt kirobbant, nagy horderejű hadiipari korrupciós botránynak.

A híradások szerint Hladkovszkijt - előző családnevén Szvinarcsukot - útban a Boriszpil repülőtér felé tartóztatták fel. Az Ukrajinszka Pravda hírportál értesülése szerint családjával együtt készült elhagyni az országot. Az ukrán korrupcióellenes iroda, a NABU megerősítette, hogy munkatársai őrizetbe vették a férfit, akit hivatali visszaéléssel gyanúsítanak. Az iroda közlése szerint a vizsgálat még folyamatban van az ügyében, ezért nyomozati titkokra hivatkozva többet nem árultak el.

Hladkovszlij Petro Porosenko volt ukrán elnök egyik fő üzleti partnere volt. A Bohdan nevű autógyártó cég elnöke, amely vállalatnak részvénytulajdonosa volt korábban Porosenko is.

A tavaszi elnökválasztási kampány idején oknyomozó újságírók derítettek fényt arra, hogy Porosenko környezete nagy összegű hadiipari sikkasztásokban érintett. A nyilvánosságra került dokumentumok szerint a piaci ár többszöröséért szerzett be az állam az ukrán hadseregnek több éven át fegyveralkatrészeket, köztük Oroszországból csempészetteket és rossz minőségűeket is. Hladkovszkij fia a feltárt információk szerint üzlettársaival Oroszországból származó csempészalkatrészeket adott el ukrán hadiipari vállalatoknak az állami hadiipari konszern, az Ukroboronprom, valamint apja tudtával és segítségével. A botrány komoly visszhangot keltett az ukrán társadalomban, és nagy mértékben hozzájárult Porosenko bukásához az elnökválasztáson.

A Bohdan vállalat később közleményben arról tájékoztatott, hogy a cég elnöke, Oleh Hladkovszkij nem akarta elhagyni végleg az országot, csak Brüsszelbe készült utazni egy autókiállításra, amelyre hivatalos meghívást kapott. Őrizetbe vételét így teljesen indokolatlannak minősítették.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!