Megszavazta a román szenátus az RMDSZ törvénytervezetét az államfőválasztás előrehozásáról

Külföld, 2024.02.26

Elfogadta a bukaresti szenátus hétfőn a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által beterjesztett törvénytervezetet, amely a román államfőválasztás előrehozásának jogi feltételeit hivatott megteremteni.

Az RMDSZ eredeti tervezete szerint a választást legkorábban 90 nappal a hivatalban lévő államfő megbízatásának lejárta előtt lehetett volna megtartani, ami azt jelentette volna, hogy az elnökválasztás első fordulóját legkorábban szeptember 22-ére írhatták volna ki.

A szenátus jogi bizottságában azonban a kormánytöbbég úgy módosította a tervezetet, hogy a választást akár már szeptember elsejére is előre lehessen hozni.

A hatályos törvény szerint az új elnököt a hivatalban lévő államfő mandátumának lejárta előtti hónapban kell megválasztani. Az új változat szerint akár három hónappal korábban is meg lehet rendezni a voksolást.

A módosítás nem érinti azt az előírást, hogy az államfőválasztást vasárnap tartják, és az is érvényben marad, hogy a kormánynak legalább 75 nappal a szavazás előtt kell meghoznia a választás időpontját kijelölő határozatát.

Az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint a jogi bizottság elnöke, Cristian Niculescu-Tagarlas nemzeti liberális párti szenátor a tervezet szakbizottsági vitáján azzal érvelt az elnökválasztás előrehozása mellett, hogy az államfő jogköre nem változik, a törvény megszavazása viszont időt ad majd a megválasztott elnöknek felkészülni arra, hogy átvegye a megbízatást a leköszönő államfőtől.

A jogszabályjavaslat 76 támogató és 20 elutasító szavazatot kapott. A tervezetről a képviselőháznak is szavaznia kell.

A bukaresti kormánykoalíciót alkotó Szociáldemokrata Párt (PSD) és Nemzeti Liberális Párt (PNL) múlt héten döntött választási szövetség létrehozásáról, és a 2024-es év választási menetrendjének megváltoztatásáról. A megállapodás értelmében előrehozzák az ősszel esedékes önkormányzati választásokat, és június 9-én az európai parlamenti választásokkal egy időben rendezik meg őket.

Marcel Ciolacu kormányfő azt is közölte, hogy előrehozzák szeptemberre az elnökválasztást, a parlamenti választások azonban maradnak decemberben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!