Megszavazta az amerikai szenátus az adósságplafon ideiglenes felfüggesztését

Külföld, 2021.10.08

Hetekig tartó vita után, amerikai idő szerint csütörtök este megszavazta az amerikai törvényhozás felsőháza az Egyesült Államok jelenleg 28 400 milliárd dollárban meghatározott adósságplafonjának ideiglenes felfüggesztését.

Az 50 demokrata és 50 republikánus törvényhozóból álló szenátus 50-48 arányban elfogadta azt a jogszabálytervezetet, amely lehetővé teszi, hogy 480 milliárd dollárral megemeljék az adósságplafont. Az adósságplafon megemelése vagy felfüggesztése nélkül ugyanis az Egyesült Államok október 18-a után fizetésképtelenné válhatott volna a felhalmozott óriási államadóssága miatt.

Janet Yellen pénzügyminiszter a múlt héten levélben szólította fel a kongresszust, hogy emelje meg a kormány hitelfelvételi korlátját. Yellen arra figyelmeztette a törvényhozókat, hogy amennyiben október 18-ig nem emelik fel az adósságkorlát szintjét, "akkor az Egyesült Államok (...) valószínűleg pénzügyi válsággal és gazdasági recesszióval fog szembesülni".

Erre hívta fel a figyelmet hétfőn Joe Biden amerikai elnök is, aki azt mondta: nem tudja garantálni, hogy az Egyesült Államok október 18-a után is fedezni tudja az adósságait, amennyiben a republikánus szenátorok nem hajlandóak megszavazni az adósságplafont megemelő kormányzati finanszírozási tervet. "A szörnyű következmények miatt nem akarom elfogadni, hogy ez legyen a vége, de hogy szavatolhatom-e? Ha tudnám, megtenném. De nem tudom" - fogalmazott hétfőn az elnök.

Biden szerdán arra kérte a legnagyobb pénzügyi vállalatok vezetőit, hogy szorgalmazzák az adósságkorlát azonnali felfüggesztését, mondván, a közeledő határidő a "történelmi fizetésképtelenség" kockázatát hordozza magában, amely olyan lenne, mint egy "meteor, amely szétzúzhatja a gazdaságot és a pénzügyi piacokat".

A szenátusi vezetők végül csütörtökön bejelentették, hogy megállapodtak az adósságplafon felfüggesztéséről. "Abban reménykedünk, hogy még ma elintézzük" - fogalmazott még a szavazást megelőzően Chuck Schumer, a szenátus demokrata frakciójának vezetője. Mitch McConnell, a szenátusi republikánusok vezetője úgy fogalmazott: "A szenátus halad előre".

Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata elnöke csütörtökön azt mondta: felkészült rá, hogy visszahívja a szüneten lévő képviselőket Washingtonba, és megszavazzák az adósságplafon megemelését, amennyiben a szenátus jóváhagyta. Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivőhelyettese közleményben jelezte, hogy Biden elnök - miután a kongresszus elfogadta - aláírja az adósságkorlát megemeléséről szóló törvényjavaslatot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!