Megszavazta az orosz alsóház, hogy ötévi börtönnel legyen sújtható a veterángyalázás

Külföld, 2021.03.17

Megszavazta az orosz parlament alsóháza szerdán, hogy akár 5 millió rubelig (jelenlegi árfolyam  szerint csaknem 21 millió forintig) terjedő pénzbírsággal vagy öt évig terjedő szabadságvesztéssel lehessen büntethető a második világháborús szovjet veteránok nyilvános megrágalmazása, valamint a becsületük és méltóságuk megsértése.

A közigazgatási és a büntető törvénykönyvben végrehajtandó, harmadik, végleges olvasatban elfogadott módosítások értelmében szigorodik a nácizmus nyilvános rehabilitálása is. Ez alatt a vonatkozó módosítás egyebek között a nürnbergi bíróság által megállapított tények tagadását, valamint a Szovjetuniónak és a szovjet veteránoknak a második világháborús szerepére vonatkozó, tudatosan hamis értesülések terjesztését érti.

Az ország védelmével kapcsolatos nevezetes dátumokkal szembeni nyilvános tiszteletlen magatartás, a haza védelmezői emlékének megsértése, valamint a világháborús veteránok becsületének és tisztességének megsértése alapesetben 3 millió rubelig (több, mint 12,5 millió forintig) terjedő vagy az elítéltnek a legutóbbi három évben szerzett jövedelmével megegyező bírsággal, vagy köz- vagy kényszermunkával, vagy három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

Ha ugyanezt a bűncselekményt csoportosan, egyebek között előzetes összeesküvés alapján követik el, az internet vagy tömegtájékoztatási eszköz bevonásával követik el, akkor a bírság 2-től 5 millió rubelig, a szabadságvesztés időtartama pedig öt évig terjedhet.

A nácizmus mentegetése, valamint a Szovjetunió és a veteránok rágalmazása 3 millió rubelig terjedő bírsággal vagy három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. Ha ugyanez az internet vagy tömegtájékoztatási eszköz bevonásával történik, a büntetési tétel 5 millió rubelig vagy ötévi szabadságvesztésig és a közügyek gyakorlásától való ötévi eltiltásig emelkedhet.

Vjacseszlav Vologyin házelnök korábban "megengedhetetlennek" nevezte a haza védelmezőinek gyalázását, valamint a nácizmus mentegetését és annak a szerepnek a revízióját, amelyet Szovjetunió játszott a náci Németország legyőzésében.

Alekszej Navalnij ellenzéki politikust egy moszkvai bíróság egy második világháborús veterán megrágalmazása címén február 20-án 850 ezer rubel (több, mint 3,5 millió forint) pénzbüntetés kifizetésére kötelezte. A büntetési tételek szigorítását Irina Jarovaja házelnök-helyettes kezdeményezte.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!