Megszűntették a Robert Fico és társai ellen bűnszövetkezet létrehozása vádjával elindított eljárást

Külföld, 2022.11.29

A büntetőtörvénykönyv előírásainak többrendbeli megsértésére és alapvető hiányosságokra hivatkozva megszűntette a szlovák legfelsőbb ügyészség a Robert Fico volt kormányfő és három társa ellen idén tavasszal bűnszövetkezet létrehozása és más vádakkal indított eljárást - közölte kedden a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a legfelsőbb ügyészség bejelentésére hivatkozva.

Szlovák elnökválasztás - Robert Fico óriásplakátjain magyarul is megköszönte a rá leadott voksokat Fico és belügyminisztere, Robert Kalinák, illetve Tibor Gaspar volt országos rendőrfőkapitány és egy negyedik személy ellen idén áprilisban indított eljárást a szlovák rendőrség különleges egysége, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) bűnszövetkezet létrehozásának, hivatali jogkörrel való visszaélésnek és adótitok megsértésének a gyanújával. Fico az eljárást rögtön annak megindítását követően "az ellenzék ellehetetlenítését célzó politikai bosszúnak" minősítette, rámutatva: ez az eset már a negyedik, amelyben a NAKA "politikai céllal" eljárást indított ellene.

Az eljárás megszüntetésének oka a büntetőtörvénykönyv és a büntetőjogi rendtartás rendelkezéseinek többrendbeli megsértése - közölte kedden Maros Zilinka legfőbb ügyész.

"Alapvető dolgok hiányoztak, például a vádpontokban szereplő tettek elkövetésének ideje és helye" - mutatott rá a döntés okaira Jozef Kandera, az ügyben illetékes ügyész, akinek szavait a szlovák hírügynökség idézte.

Robert Fico a legfelsőbb ügyészség döntésére reagálva azt mondta: tiszteletben tartja azt. Robert Kalinák korábbi belügyminiszter reakciójában megismételte, hogy szerinte az eljárás politikai megrendelésre történt, majd azt mondta: a legfelsőbb ügyészség "nem dönthetett másképp", hiszen az eljárás a kezdetektől fogva megszűnésre volt ítélve.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!