Megújult az új ukrán elnök pártjának vezetése

Külföld, 2019.05.27

Volodimir Zelenszkij új ukrán államfő eddigi politikai tanácsadóját, Dmitro Razumkovot választották az elnök pártjának, a Nép Szolgájának (Szluha Narodu) új vezetőjévé.

Az új pártelnök közölte hétfői kijevi sajtótájékoztatóján, hogy a minap kongresszust tartott a párt, amelyen megújították vezetését. A korábbi pártelnököt, Ivan Bakanovot az államfő az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetőjének első helyettesévé nevezte ki, ezért a továbbiakban nem maradhatott a párt élén.

A párt kampányfőnöke Olekszandr Kornijenko lett, aki újságírói kérésre válaszolva kijelentette: a Nép Szolgája egyelőre nem tervez koalíciót egyik párttal sem, mert bíznak abban, hogy a július 21-i előrehozott parlamenti választás után egyedül képesek lesznek többséget szerezni a törvényhozásban.

Elmondta, hogy terveik szerint június 8-án újabb kongresszust tartanak, amelyen bemutatják listás és egyéni képviselőjelöltjeiket, valamint választási programjukat.

Közben Zelenszkij hétfőn a Facebookon közzétett üzenetében az általa feloszlatott parlament képviselőit cselekvésre szólította fel, és bizonyos reformjogszabályok elfogadására, amelyeket nem sorolt fel. Azt üzente a képviselőknek, hogy ne önreklámozásra használják a választásokig megmaradt két hónapot.

"Eltekintve attól, hogy az Önök tevékenysége csaknem megsemmisítette a Verhovna Rada (parlament) legitimitását, Önöknek van esélyük arra, hogy legalább valamelyest visszaállítsák a társadalom bizalmát a képviseleti demokrácia iránt. Ehhez az szükséges, hogy végre legalább kezdjenek el szavazni azokról a reform törvényjavaslatokról, amelyeket ukrán és nemzetközi szakértők dolgoztak ki" - írta az államfő, rámutatva arra, hogy ezek az előterjesztések már évek óta fekszenek a parlament előtt, és az állampolgárok várnak az elfogadásukra. Megjegyezte, nem ajánlja a képviselőknek, hogy a "szokásos korrupt bohóckodással" tönkretegyék ezeket a javaslatokat.

Zelenszkij meggyőződését fejezte ki, hogy a központi választási bizottság (CVK) képes lesz teljesíteni a parlamenti választás megszervezésében rá háruló kötelességeit.

A múlt héten A CVK-nál kétségbe vonták, hogy képesek lesznek az előrehozott választásokra kinyomtattatni a szavazólapokat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!