Menetrendszerinti buszjárattal is elérhető lesz Kolozsvárról a Tordai-hasadék

Külföld, 2023.05.31

Menetrendszerinti buszjárattal is meg lehet majd közelíteni Kolozsvárról a közép-erdélyi térség legnagyobb természeti látványosságát, a Tordai-hasadékot - közölték szerdán a természetvédelmi terület üzemeltetői.

Erdély egyik legismertebb természeti látványosságát eddig csupán gépkocsival, turistabusszal lehetett látogatni, a kolozsvári civilek évek óta kérik egy menetrendszerinti járat beüzemelését a hétvégi kirándulóknak. A menetrendszerinti buszjárat a turizmust is elősegítheti, a Kolozsvárra repülővel érkező turistáknak, itt tanuló külföldi diákoknak ugyanis nehéz volt megoldani a kijutást, ha meg szerették volna látogatni a nevezetességet.

A védett terület üzemeltetői szerdán közösségi oldalukon jelezték, hogy sikerült teljesíteni a kérést: június 6-tól menetrendszerinti buszjárat közlekedik Kolozsvár és a Tordai-hasadék között. A Magyarpeterd (Petrestii de Jos) végállomású járat megállója öt-tíz percnyi gyalogútra lesz a hasadéktól.

A kolozsvári közszállítási vállalat (CPT) közölte: az M71 jelzésű járat hétköznapokon háromszor, szombat-vasárnap kétszer fordul Kolozsvár és Magyarpeterd között, egy jegy ára 15 lej (1120 forint), a buszvezetőnél is meg lehet váltani. Kezdetben kisbuszok közlekednek az útvonalon, de igény esetén nagybuszokra cserélik őket. A vállalat Magyarpeterd mellett a közeli Ajton községre is kiterjesztette a városi tömegközlekedést, amely Kolozsvár egyik alvóvárosa.

A megközelíthetősége mellett a Tordai-hasadék környékének külső megjelenése is pozitív irányba változhat a jövőben, miután a védett területet felügyelő Kolozs megyei önkormányzat urbanisztikai bizottsága áprilisban jóváhagyta az övezeti rendezési tervet, amely véget vethet a korábbi kaotikus viszonyoknak. Ez szabályozza a kereskedelmi, turisztikai, szabadidős tevékenységeket, a kemping- és parkolási lehetőségeket a térségben, és a jövőbeni fejlesztési irányokat is megszabja.

A Torockó-hegységben, Torda városa közelében található mészkőhasadék 1938 óta védett terület, számos védett növény- és állatfaj élőhelye. Több mint százezer turista látogatja évente.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!