TV műsor

Merkel: helytelen az iskolai szexuális felvilágosítással kapcsolatos magyar törvény

Külföld, 2021.06.23

Helytelennek nevezte az iskolai szexuális felvilágosítással kapcsolatos új magyar jogszabályt Angela Merkel német kancellár szerdán Berlinben a szövetségi parlamentben(Bundestag). Olaf Scholz alkancellár, pénzügyminiszter ugyancsak szerdán Berlinben teljességgel elfogadhatatlannak nevezte a törvényt.

Angela Merkel a Bundestagban az azonnali kérdések és válaszok órájában a pártjától, a jobbközép Kereszténydemokrata Uniótól (CDU) jobbra álló ellenzéki Alternatíva Németországnak (AfD) egy képviselője azon kérdésére, hogy támogatja-e a "Magyarország szuverenitását megtámadó" Európai Bizottság fellépését a törvény ügyében, elmondta, hogy helytelennek tartja a jogszabályt.

Kijelentette: "nem fér össze a politikáról alkotott elképzelésemmel, hogy az azonos nemű párok bejegyzett élettársi kapcsolatát ugyan engedélyezik, de korlátozzák a felvilágosítást róla".

Egy ilyen korlátozás összefüggésben áll "az oktatás szabadságával is, és hasonló ügyekkel, és olyasvalami, amit politikailag elutasítok" - fejtette ki a kereszténydemokrata politikus.

Mint mondta, az Európai Bizottság önállóan dönt az esetleges kötelezettszegési eljárásokról, "mindenesetre én határozottan bírálom ezt a törvényt".

Megjegyezte, hogy barátsággal viszonyul Magyarországhoz, de a "politikai nézeteltéréseket" megnevezi. "Egyébként Orbán Viktor nem olyan miniszterelnök, aki ne tenné meg ugyanezt a saját országáért" - mondta Angela Merkel.

Olaf Scholz alkancellár, pénzügyminiszter - aki a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kancellárjelöltje a szeptemberi Bundestag-választáson - egy berlini miniszteri tájékoztatóján arra a kérdésre, hogy kancellárjelöltként miként értékeli "a magyar kormány LMBTIQ-ellenes törvényét" (LMBTIQ: leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, interszex, queer), kijelentette, hogy "teljességgel elfogadhatatlanok a magyar kormány homoszexuálisok és mások elleni törvényei".

Hozzátette, hogy "az Európai Unió a liberális demokrácia értékeiből táplálkozó közösség", és tagjait éppen az köti össze, hogy kiállnak a demokráciáért, a jogállamiságért, és a kisebbségek védelméért és a társadalmi nyitottságért is.

Kifejtette, hogy "a nyitott társadalom az Európai Unió modellje", az új magyar törvény pedig nem fér össze ezzel a modellel.

Ezért az Európai Uniónak fel kell lépnie a jogszabállyal szemben, "nekünk pedig világossá kell tennünk, hogy nem tarjuk elfogadhatónak".

Világossá kell tenni azt is, hogy az ilyen törvények elutasítása a németországi és az európai politikai közmegegyezés része - mondta a szociáldemokrata politikus.

Arra a kérdésre, hogy német kormányfőként miként viszonyulna Orbán Viktorhoz mint magyar kormányfőhöz, azt mondta, hogy a konfliktusokat nem szabad szőnyeg alá söpörni, hanem felszínre kell hozni és meg kell vitatni. Így meg kell vitatni a nyitott társadalommal kapcsolatos kérdéseket is, méghozzá "világosan és pontosan".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!