Merkel: meg kell őrizni az internet egységét és szabadságát

Külföld, 2019.11.26

Az internet globális közösségi jószág, amelynek egységét és szabadságát meg kell védeni - hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár kedden Berlinben az ENSZ internet-szabályozási kérdésekkel foglalkozó állandó fóruma (Internet Governance Forum - IGF) tanácskozásán.

A kancellár az IGF 14. éves konferenciáját megnyitó beszédében kiemelte, hogy a mindenkit mindenkivel összekötő, a világ minden sarkában elérhető és decentralizált - mindent irányító és felügyelő központ nélküli -, szabad hálózatként működő internet szabályozását csak a multilateralizmus módszerével, vagyis a politika, a civiltársadalom, a tudomány és a gazdaság, és kivétel nélkül valamennyi állam bevonásával lehet továbbfejleszteni.

Mint mondta, párhuzamos világok kialakuláshoz, a hálózat stabilitásának megrendüléséhez, cenzúrához és az állampolgárok megfigyeléséhez vezetne, ha teret nyerne a "bezárkózás" politikája.

A "digitális szuverenitás" nem jelenthet protekcionizmust és állami irányítást, és nem vezethet az internet "széttöredezéséhez" - húzta alá Angela Merkel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!