Merkel támogatást ígért az új moldovai kormánynak az ország demokratizálásához

Külföld, 2019.07.16

Németország segítségét ígérte Angela Merkel német kancellár Moldova új kormányának az ország demokratizálásához, miután kedden hivatalában fogadta Maia Sandu moldovai kormányfőt.

A kétoldalú megbeszéléseket követő sajtótájékoztatón a német kormányfő méltatta Sandu kormányának nyugati orientációját, a korrupció elleni, valamint a jogállamiságért és a gazdasági reformokért folytatott küzdelmét. Merkel aláhúzta, hogy nagyon-nagyon sok munka vár az új, chisinaui vezetésre.

"Ha segíteni kell, szívesen segítünk" - hangoztatta Angela Merkel.

Maia Sandu a "ködös múlt" után európai újrakezdést ígért Moldovában.

"Belülről szeretnénk átalakítani a Moldovai Köztársaságot, hogy majd magabiztosan csatlakozhassunk az Európai Unióhoz, működő demokratikus intézményrendszerrel" - szögezte le Sandu, kiemelve, hogy ebben számítanak Németország támogatására.

Maia Sandu kormánya júniusban tudott hivatalba lépni, rövid alkotmányos válságot követően, miután a befolyásos oligarcha, Vladimir Plahotniuc vezette Moldovai Demokrata Párt vonakodott lemondani a hatalomról, és a törvényhozás feloszlatását követelte, arra hivatkozva, hogy a Sandu irányítása alatt létrejött, európai orientációjú és Moszkva-barát erőkből létrejött koalíció nem állt fel időben.

A német sajtó arra is kitér, hogy Sandu ünnepélyes fogadásakor a német kancellári hivatal előtt tartott katonai tiszteletadásnál a két vezető ismét ülve hallgatta végig a két ország himnuszát, miután Merkelt az elmúlt hónapokban háromszor is nyilvános remegés fogta el.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!