TV műsor

Mianmari puccs - Moszkva óva intett a szankcióktól

Külföld, 2021.04.06

Óva intett az orosz külügyminisztérium attól, hogy szankciókkal nyomást gyakoroljanak a mianmari hatóságokra; a tárca szerint az erre irányuló kísérletek "rendkívül veszélyesek, és polgárháborúba sodorhatják az országot" - jelentette kedden az Interfax orosz hírügynökség.

"A jelenlegi mianmari helyzettel összefüggésben a fenyegetőzések és a nyomásgyakorlás politikája, így a szankciós eszköztár alkalmazása a jelenlegi mianmari hatóságokkal szemben nem vezet célra és rendkívül veszélyes" - közölte a tárca sajtószolgálata.

A minisztérium szerint "lényegét tekintve az ilyen irányvonal hozzájárul a felek összeugrasztásához, és végső soron a totális polgárháború felé sodorja a mianmariakat". Oroszország ezért "következetesen ellenzi az egyoldalú szankciók alkalmazását az egyes országok által az ENSZ Biztonsági Tanácsát (BT) megkerülve" - tette hozzá a tárca. "Meggyőződésünk szerint az ilyen önkényes, kényszerítő intézkedések a kívánttal ellentétes hatást váltanak ki, és destabilizáló hatással bírnak a nemzetközi kapcsolatrendszerre" - fogalmazott a minisztérium.

A tárca szerint Oroszország elemzi a mianmari eseményeket, és a jelenlegi hatóságokkal való együttműködés folytonosságának szavatolását tervezi, köztük a katonai szférában. A minisztérium szerint Moszkvában "figyelmesen nyomon követik és elemzik a jelenlegi mianmari eseményeket", és a jövőben figyelembe veszik őket akkor, amikor majd meghatározzák, melyek a legmegfelelőbb utak a mianmari hatóságokkal való együttműködéshez.

A Kreml mindazonáltal aggodalmának adott hangot a civil halálesetek növekvő száma miatt. Eddig legalább 564 ember vesztette életét a biztonsági erők fellépése nyomán a tüntetések során.

Mianmarban rendszeresek a tüntetések azóta, hogy a hadsereg február 1-jén átvette a hatalmat és őrizetbe vette Vin Mjint államfőt, Aung Szan Szú Kjí államtanácsost, az ország akkori de facto vezetőjét, valamint a kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) több magas rangú tisztségviselőjét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!