Mianmari puccs - Peking a politikai és társadalmi stabilitás fenntartását sürgette

Külföld, 2021.02.01

A politikai és társadalmi stabilitás fenntartását sürgette a kínai külügyminisztérium szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján a mianmari puccs hírére reagálva.

Vang Ven-pin külügyi szóvivő elmondta: Kína azt reméli, hogy a mianmari felek az alkotmányos és jogi kereteknek megfelelően kezelik az ellentéteiket, és fenntartják a politikai és társadalmi stabilitást. Hozzátette: Peking igyekszik további információkat gyűjteni a Mianmarban kialakult helyzetről.

A Peking szócsövének tartott Global Times című lap hétfőn egy kínai szakértőt idézve rámutatott: Kína mindvégig jó kapcsolatot ápolt a mianmari kormánnyal és a katonasággal egyaránt, így azt reméli, hogy a két fél tárgyalások útján kompromisszumot tud kötni egymással a béke és stabilitás érdekében. A kínai szakértő szerint a mianmari hadsereg akciója értelmezhető az ország "működésképtelen hatalmi struktúrájának helyreigazításaként". A szakértő továbbá úgy vélekedett, a kialakult helyzet alkalmat biztosíthat a Joe Biden új amerikai elnök vezette kormányzatnak arra, hogy helyreállítsa a kapcsolatait Mianmarral, és a délkelet-ázsiai országot felhasználva nyomást gyakoroljon Kínára. Hozzátette mindazonáltal: Mianmar nem vevő a nagyhatalmak beavatkozására.

A mianmari hadsereg 2021. február 1-jén egy éven át tartó szükségállapotot hirdetett azt követően, hogy őrizetbe vette az ország de facto vezetőjét, Aung Szan Szú Kjit és több társát. A fegyveres erők tulajdonában lévő Mijavadi televíziós csatorna bejelentette, hogy a hatalmat Min Aung Hlaing, a hadsereg főparancsnoka vette át.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!