Michel: mélyponton vannak az EU és Oroszország közötti kapcsolatok

Külföld, 2021.03.22

Az Európai Unió és Oroszország közötti kapcsolatok mélyponton vannak, jelenleg sok területen súlyosak a nézeteltérések a felek között - jelentette ki Charles Michel, az Európai Unió tagállamainak vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke, Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folyatott telefonbeszélgetésében hétfőn.

Az uniós tagállamok vezetőinek csütörtökön kezdődő csúcstalálkozója előtt folytatott telefonbeszélgetés során a Charles Michel által elmondottak leiratát tette közzé az Európai Tanács.

Eszerint az Európai Tanács elnöke hangsúlyozta: az EU álláspontja az, hogy az Oroszországgal fennálló kapcsolatok csak akkor javíthatók, ha tartós előrelépés történik olyan kérdésekben, mint a minszki megállapodások végrehajtása, a tagállamok elleni hibrid és kibertámadások leállítása, valamint az emberi jogok tiszteletben tartása.

A tájékoztatás szerint a beszélgetés során felvetődött Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus ügye. Ezzel kapcsolatban Charles Michel megismételte az EU korábbi felszólítását, amely szerint az orosz hatóságoknak szabadon kell engedniük az ellenzéki politikust és átlátható vizsgálatot kell folytatniuk az ellene elkövetett mérgezéses merényletkísérlet feltárására.

Michel és Putyin eszmecserét folytatott a koronavírus-járványról, az oltási kampányokról, valamint regionális és globális kérdésekről egyaránt.

Az Európai Unió tagországainak vezetői a csütörtökön kezdődő, kétnapos, videókapcsolaton keresztül tervezett csúcstalálkozójukon a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos válaszintézkedésekről, az egységes piacról, az iparpolitikáról, a digitális átállásról, a gazdaság helyzetéről, a Földközi-tenger keleti térségében kialakult helyzetről, valamint az EU és Oroszország közötti kapcsolatokról tárgyalnak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!