Migrációs szükséghelyzetet hirdettek a texasi El Paso-ban

Külföld, 2022.12.18

A texasi El Paso polgármestere szükséghelyzetet hirdetett a város területén szombaton attól tartva, hogy kezelhetetlenné válik az illegális migráció a térségben, mivel december 21-el hatályát veszti az egyetlen, a kitoloncolást még lehetővé tévő jogszabály.

A helyi sajtó beszámolója szerint az intézkedés révén a városvezető pótlólagos anyagi forrásokat tud igénybe venni, hogy úrrá legyen a minden várakozás szerint tovább romló migrációs helyzeten.

Oscar Leeser korábban elutasította a szükséghelyzet kihirdetését. Az El Paso Times helyi lap tudósítása szerint a polgármester a 700 ezres határváros központjában kialakult állapotok láttán változtatta meg korábbi véleményét. Ahogy a demokrata párti városvezető szombat esti sajtótájékoztatóján fogalmazott, "nem akarunk így bánni emberekkel", és hozzátette, számításaik szerint a hét közepétől már naponta 6 ezer migráns érkezésével számolnak csak a városban.

A washingtoni fellebbviteli bíróság pénteken fenntartotta azt a korábbi bírósági döntést, amelynek értelmében december 21-én, szerdán hatályát veszti az úgynevezett 42-es rendelkezés (Title 42), ami 2020. márciusa óta járványügyi indokokra hivatkozva engedélyezte az illegális érkezők egy részének a visszatoloncolását. A határőrizeti hatóságok az elmúlt két és fél évben az érkezők mintegy harmadával szemben tudták érvényesíteni a rendelkezést.

Az Egyesült Államok déli, Mexikóval szomszédos határszakaszán októberben 230 ezer illegális határátlépés történt a hatóságok hivatalos adatai alapján, ami szeptemberhez képest 3, egy év alatt pedig mintegy 50 százalékos növekedés. A szeptemberben zárult 2022-es pénzügyi évben összesen 2,37 millióan lépték át a határt Mexikó felől törvénytelenül, ami történelmi rekord volt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!