Migrációs válság Amerikában: kormányzati nyomásra benyújtotta lemondását az amerikai határőrizet vezetője

Külföld, 2022.11.13

Több napnyi ellenkezés után, a kormány felszólítása nyomán beadta lemondását az Egyesült Államok Vám- és Határvédelmének vezetője - közölte a Fehér Ház szombaton késő este.

Joe Biden Chris Magnus lemondását Joe Biden elnök elfogadta - tudatta Karine Jean-Pierre szóvivő az este kiadott közleményben.

A határőrizeti hatóság vezetőjét kedden a belbiztonsági miniszter szólította fel távozásra, amit azonban ő elutasított. Alejandros Mayorkas miniszter bizalmának megrendülésével indokolta a felszólítást, majd egy nappal később a minisztérium államtitkára is lemondásra szólította fel Magnust, egyben tudtára adta, hogy amennyiben önként nem távozik, megkapja felmondó levelét Joe Biden elnöktől.

Chris Magnus a The Los Angeles Times-ben még pénteken megjelent interjúban megerősítette a korábban megjelent sajtóhíreket a lemondatására vonatkozó szándékról, ugyanakkor azt mondta, önként nem fog lemondani, mert véleménye szerint azt a munkát végzi, amire felkérték, vagyis reformokat hajt végre a Vám- és Határvédelemnél, így semmi nem indokolja a távozását. Azt is megjegyezte: egy ponton világossá vált számára, hogy "a belbiztonsági minisztérium (Department of Homeland Security) legfelső vezetése nem értette meg, hogy miként néz ki a reform egy rendvédelmi hatóságnál".

Magnust tavaly nevezték ki a határügynökség élére, ami az Egyesült Államok legnagyobb létszámú szövetségi rendvédelmi hatósága. Tucson korábbi rendőrfőnöke progresszív rendvédelmi elveiről ismert, céljai között szerepelt a "kultúraváltás" a határvédelmi eljárásokban, emellett több női határőr alkalmazása, és a szabályok enyhítése migránsok egyes csoportjaira vonatkozóan.

Az Egyesült Államokban a szeptemberben zárult pénzügyi évben rekordmértékű, csaknem 2,4 millió illegális határátlépést regisztráltak, ami 37 százalékkal haladja meg az előző 12 hónap illegális migrációra vonatkozó adatát, amely szintén történelmi rekord volt.
(MTI)

Címkék

Joe Biden
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!