Mike Pence: a Republikánus Pártnak "jobb ajánlattal" kell előállnia

Külföld, 2024.01.07

Mike Pence volt amerikai alelnök szerint a Republikánus Pártnak "jobb ajánlattal" kellene előállnia a novemberben esedékes elnökválasztások előtt.

Pence, az újbóli jelöltségre törekvő Donald Trump előző elnök egykori alelnöke, akivel a Sky News brit kereskedelmi hírtelevízió készített vasárnap interjút, úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államoknak új vezetésre, új választási lehetőségekre, új kezdetre van szüksége.

Saját elnökjelölti kampányának októberi felfüggesztésére utalva kijelentette: az amerikai nép nyitott arra, hogy új vezetés álljon az ország élére, és ő is azért állt félre, hogy másoknak lehetőséget adjon.

"Reménykedem abban, hogy pártunk is megadja a lehetőséget az amerikai népnek az újrakezdésre. Új vezetésre van szükségünk, olyanra, amely egyesíteni tudja az országot" - mondta Mike Pence a vasárnapi interjúban.

Trump újbóli elnökjelölti ambícióira utalva Pence úgy fogalmazott: abban reménykedik, hogy a republikánusok "jobb választási lehetőségeket kínálnak" az amerikai népnek egy új vezetés érdekében.

Arra kérdésre azonban, hogy akkor is a republikánusokra szavaz-e, ha mégis Donald Trump lesz a párt jelöltje a novemberi elnökválasztáson, Mike Pence azt mondta: Joe Biden jelenlegi demokrata elnök újjáválasztását nem tudná támogatni.

A washingtoni törvényhozás három évvel ezelőtti ostromának idején betöltött szerepére utaló kérdésre a volt amerikai alelnök úgy válaszolt: az akkori események idején ő ahhoz az esküjéhez tartotta magát, amelyet "az amerikai népnek és a mindenható Istennek" tett az Egyesült Államok alkotmányának megvédésére.

Mike Pence alelnökként a szenátus elnöke is volt, és e tisztségében ő vezette a demokrata jelölt, Joe Biden győzelmével végződött 2020-as elnökválasztás eredményét megerősítő törvényhozási ülést.

Pence az ülés előtt többször világossá tette Trump számára, hogy nem áll módjában megváltoztatni az elnökválasztás eredményét, jóllehet az akkori amerikai elnök szerint az általa vélelmezett csalások és szabálytalanságok miatt Pence visszaküldhette volna ellenőrzésre egyes tagállamok választási eredményeit.

A választási eredményt megerősítő ülés közben rohanták meg tiltakozók a kongresszus épületét, miután Trump a közelben beszédet mondott híveinek.

Pence a vasárnapi Sky News-interjúban kijelentette: meg sem tudja már számolni, hányan mondtak neki köszönetet "minden társadalmi réteg, az összes politikai irányzat tagjai közül" akkori kiállásáért. Az amerikai nép nagyra becsüli az alkotmányt és az alkotmányban rögzített szabadságjogokat, és "bízom benne, hogy most ismét felsorakozik az alkotmányosság mögött" - fogalmazott az egykori alelnök.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!