TV műsor

Mike Pompeo reméli, hogy Kína felülvizsgálja döntését az amerikai újságírók kiutasításáról

Külföld, 2020.03.17

Az amerikai kormány reméli, hogy Kína felülvizsgálja döntését az amerikai újságírók kiutasításáról - jelentette ki Mike Pompeo amerikai külügyminiszter  kedden azt követően, hogy Peking közölte, három nagy amerikai lap tudósítójának el kell hagynia Kínát.  

Washingtoni sajtótájékoztatóján az amerikai diplomácia irányítója "sajnálatosnak" mondta a döntést, és kifejtette, hogy az amerikai újságírók kiutasítása megfosztja az információktól a világot és Kínát is, kivált a mostani, az új típusú koronavírus terjedése miatti válságos helyzetben.

Peking kedden délelőtt jelentette be, hogy akkreditációjuk lejárta előtt megvonja a tudósítói engedélyt a The Wall Street Journal, a The New York Times és a The Washington Post című lapok kínai tudósítóitól. Az újságíróknak tíz napon belül le kell adniuk engedélyeiket és el kell hagyniuk Kínát.

A kínai lépés előzménye, hogy Washington március elején egyharmadával csökkentette az Egyesült Államokban dolgozó kínai öt állami média újságíróinak létszámát arra hivatkozva, hogy Kínában "megfélemlítik és zaklatják" a külföldi újságírókat. Korábban ugyanis Peking erősen kifogásolta a The Wall Street Journal cikkét az új típusú koronavírusról és a vírus felbukkanását elsőként jelző orvosról. A keddi döntést a kínai külügyminisztérium "szükségesnek és kölcsönösnek" minősítette, hangsúlyozva, hogy ez válasz "arra az ésszerűtlen elnyomásra, amelyet a kínai médiaszervezetek tapasztalnak meg az Egyesült Államokban". Pompeo vitatta a kínai külügyminisztérium állításait. "Nem ugyanarról van szó" - mondta, és kifejtette, hogy a kínai újságírók az Egyesült Államokban olyan sajtószabadságot élveznek, amilyen Kínában nem is létezik. Hozzáfűzte, hogy azok a kínaiak, akikkel csökkenteni kellett a létszámot, amerikai megítélés szerint nem újságírók voltak, hanem más jellegű küldetést teljesítettek. Az amerikai külügyminiszter aránytalannak nevezte a kínai lépést, és azt hangoztatta, hogy a több információ, a nagyobb átláthatóság "életeket menthet" a koronavírus-járvány idején.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!