Mike Pompeo szerint Irán a felelős a szaúdi olajlétesítmények elleni támadásért

Külföld, 2019.09.18

Irán a felelős a szaúdi olajlétesítmények elleni támadásért  -  jelentette ki Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a szaúd-arábiai Dzsiddában.

Az amerikai diplomácia vezetője kedden indult a sivatagi királyságba, miután Washingtonban még a bahreini trónörökössel tárgyalt, a többi között a szaúdi olajlétesítmények elleni támadásról.

Dzsiddában Pompeo újságíróknak úgy fogalmazott: "ez egy iráni támadás volt, amely Ali Hámenei ajatollah (Irán legfőbb vallási vezetője) keze nyomást viseli magán".

Pompeo nem sokkal azt követően nyilatkozott így, hogy Rijádban Turki al-Maliki, a Jemenben harcoló, szaúdiak vezette koalíció szóvivője bejelentette: szaúdi tisztségviselők arra a következtetésre jutottak, hogy Irán, vagy a támogatását élvező valamelyik erő követte el a múlt szombaton a támadást, amelyben több drón és robotrepülőgép vett részt. Maliki ezredes hozzátette: mindezt a szaúdi szakértők a robotrepülőgépek útvonalából állapította meg, továbbá az olajlétesítmények helyszínén talált fegyverek is Iránból származhatnak.

Iráni vezetők szombat óra többször is cáfolták felelősségüket a támadásban, de Haszán Róháni iráni elnök szerdán Teheránban - mintegy a jemeni húszik nevében nyilatkozva-azt hangoztatta, hogy a támadások a jemeni húszik figyelmeztetései voltak Szaúd-Arábiának.

Donald Trump amerikai elnök szerdán bejelentette: felkérte a pénzügyminisztert, hogy "lényegesen" szigorúbb szankciókat hozzon Irán ellen. Az elnök mindazonáltal attól továbbra is tartózkodott, hogy Iránt nevezze meg a támadások felelőseként.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!