Mike Pompeo szerint megmagyarázhatatlan "az amerikai tálib" szabadon bocsátása

Külföld, 2019.05.23

Megmagyarázhatatlannak és felelőtlennek minősítette "az amerikai tálibként" ismert John Walker Lindh szabadon bocsátását Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a Fox televíziónak adott interjújában csütörtökön.

"Zavarba ejtő és rossz" - fogalmazott az amerikai diplomácia vezetője a 20 év börtönbüntetésre ítélt, de csütörtökön 17 év letöltése után feltételesen szabadlábra helyezett Lindh ügyéről.

A 38 éves Lindh tinédzserként áttért a katolicizmusról az iszlámra, Pakisztánba utazott a muszlim vallás tanulmányozására és Jemenben járt, hogy megtanuljon arabul is. Katonaként önként csatlakozott az Afganisztánt 1996 és 2001 között uraló tálibokhoz, mint később elmondta azért, hogy "segítse a dzsihádot". 2001-ben fogta el őt az amerikai hadsereg, és 2002-ben tartott perében azt állította, hogy a dzsihádot nem tartja Amerika-ellenesnek, és ő személy szerint soha nem is akart "Amerika ellen harcolni".

Bírósági tárgyalásán Lindh elítélte a terrorizmust, és arról beszélt, hogy az Oszama bin Laden, az Al-Kaida terrorszervezet vezetője által irányított terrortámadások "teljes egészében az iszlám ellen valók".

Az amerikai kormányzat országos terrorelhárító központja által még 2017-ben kiadott jelentés azonban - amelyet a Foreign Policy című folyóirat is publikált - azt állította, hogy Lindh a börtönben még 2016-ban is a globális dzsihád mellett kardoskodott és erőszakos, szélsőséges szövegeket írt, illetve fordított le angol nyelvre.

Az NBC televízió arról tudósított, hogy Lindh 2015-ben - a börtönből - levelet írt a televízió Los Angeles-i szerkesztőségének, és az Iszlám Állam nevű terrorszervezetet dicsőítette. Azt állította, hogy az Iszlám Állam "vallási kötelezettségét teljesíti azzal, hogy fegyveres harccal kalifátust hoz létre".

Mike Pompeo mellett más amerikai politikusok is elégedetlenségüknek adtak hangot "az amerikai tálib" idő előtti szabadon bocsátása miatt. Richard Shelby republikánus és Maggie Hassan demokrata párti szenátorok levélben vonták felelősségre az amerikai szövetségi börtönhatóságot. "Vajon van-e jelenleg bármiféle politika, vagy stratégia, amely biztosítja, hogy terroristák és szélsőségesek sikeresen ismét beilleszkedhessenek a társadalomba" - fogalmazták kérdésbe álláspontjukat a politikusok. Levelükben kifogásolták azt is: a közvélemény nem kapott tájékoztatást, hogy a közeljövőben szabadlábra helyezett további 108 volt terroristát mikor, hol és miért engedik ki a börtönből és vajon nem jelentenek-e fenyegetést az amerikai társadalomra.

John Walker Lindh a börtönben felvette az ír állampolgárságot, az édesanyja ugyanis ír születésű. Amerikai sajtójelentések szerint a férfi - a feltételes szabadlábra helyezés idejének lejárta után - Írországba költözhet. Lindh szülei nem reagáltak az amerikai újságírók megkereséseire.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!