Mike Pompeo: Washington lehetővé teszi perek indítását Kubában lévő külföldi cégek ellen

Külföld, 2019.04.17

Washington május elejétől ismét lehetővé teszi perek indítását Kubában  működő külföldi cégek ellen - jelentette be Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerdai sajtókonferenciáján.

A döntés azokra a külföldi vállalkozásokra vonatkozik, amelyek a kubai vezetés által 1959-ben államosított amerikai tulajdonú gyárakban, üzemekben, vagy ezek területén - például egykori dohánygyárakban, vagy szállodákban - tevékenykednek.

Az Egyesült Államokban 1996-ban elfogadott Helms-Burton törvény megadta a jogot arra, hogy a korábban államosított amerikai tulajdonból valamilyen módon hasznot húzó külföldi vállalatok ellen pert indíthassanak. E törvény végrehajtását azonban - a nemzetközi közösség bírálatai miatt - az elmúlt 23 évben valamennyi amerikai elnök felfüggesztette. A Trump-kormányzat most lényegében e felfüggesztés meghosszabbítását szüntette meg.

A május 2-án érvénybe lépő rendelkezés értelmében semmiféle kivétel nem tehető. Elemzők arra számítanak, hogy akár több tízezernyi, az Egyesült Államokban élő kubai bevándorló indíthat pert. A lépés ugyanakkor Kubában erőteljesen beruházó európai és kanadai vállalatokat is érzékenyen érinthet.

Mike Pompeo azzal érvelt, hogy az államosított vagyonok tulajdonosaitól több mint két évtizeden keresztül megtagadták az igazságszolgáltatás lehetőségét, és a Trump-kormány most ezt állítja vissza.

A döntés részleteit szerdán délután John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó egy Miamiban tartandó előadásán fejti ki. A floridai nagyvárosban Bolton várhatóan újabb szankciókat is bejelent Kuba és Venezuela ellen.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!