Milo Djukanovic pártja kész ellenzékbe vonulni a lesújtó választási eredmények után

Külföld, 2020.09.03

Kész ellenzékbe vonulni a korábban három évtizedig kormányzó balközép Szocialisták Demokratikus Pártja (DPS) - közölte Milo Djukanovic pártelnök, Montenegró államfője az osztrák közszolgálati televíziónak (ORF) adott interjúban, amelyet a podgoricai média is átvett csütörtökön.

Milo Djukanovic elmondta, a DPS hosszú időn át volt az állami politika védőbástyája, most viszont készen áll arra, hogy a legerősebb ellenzéki párt legyen. Közölte, a választási eredmények alapján három ellenzéki listának összesen 41 parlamenti képviselője lesz a 81 tagú parlamentben, ami elegendő a többséghez, így várhatóan ők alakítanak majd kormányt.

Emlékeztetett arra, hogy már a választás éjszakáján gratulált az ellenzéki pártoknak a győzelemhez, hiszen nem akarja semmibe venni a választópolgárok akaratát. Hozzátette azonban, ki kell várni, hogy az ellenzék képes lesz-e olyan fokú együttműködésre, amely elegendő lehet a kormányalakításhoz. A DPS készen áll arra, hogy továbbra is vezesse a kormányt a legerősebb montenegrói pártként, de arra is, hogy felelősségteljes és erős ellenzék legyen - húzta alá Milo Djukanovic.

A múlt vasárnapi választáson a szocialisták a korábbi koalíciós partnereikkel együtt 40 képviselői helyet szereztek, míg a három ellenzéki listának 41 hely jutott. A montenegrói alkotmány szerint a kormányalakításra 90 nap áll rendelkezésre, és amennyiben a legtöbb képviselővel rendelkező politikai erő nem tud kormányt alakítani ennyi idő alatt, a második legtöbb képviselővel rendelkező koalíció kísérelheti meg a kormányalakítást.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!