TV műsor

Minszki zsoldosok - Kreml: Moszkva tájékoztatást vár Minszktől az elfogott 33 orosz ügyében

Külföld, 2020.07.30

Moszkvának tudomása van arról, hogy Fehéroroszországban őrizetbe vettek 33 orosz állampolgárt, akit a Wagner katonai magáncég alkalmazottjának tartanak, és "kimerítő tájékoztatást" vár Minszktől az ügyben - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak csütörtökön az orosz fővárosban.

"Tudjuk, hogy 33 (orosz) állampolgárt őrizetbe vettek Fehéroroszországban és még kétszázat köröznek. Nincs információnk arról, hogy törvénybe ütköző dolgot követtek volna el, ami ennek oka lehetett" - mondta az incidensre adott első hivatalos orosz reagálásban.

"Látjuk és halljuk Minszk képviselőinek hivatalos bejelentéseit arról, hogy oroszoknak állítólag közük van olyan tervekhez, amelyek célja a helyzet destabilizálása Fehéroroszország területén az elnökválasztás küszöbén. Semmilyen más információval nem rendelkezünk" - hangoztatta a szóvivő, "inszinuációnak" nevezve a vádat.

Peszkov közölte, hogy egyelőre nem szerepel napirenden, hogy Vlagyimir Putyin orosz és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök ebben az ügyben telefonon beszéljen egymással. Szavai szerint a Kreml arra számít, hogy "kimerítő tájokoztatást" kap az ügyben, miután a fehérorosz külügyminisztérium képviselői találkoztak Dmitrij Mezencev minszki orosz nagykövettel (az ukrán diplomáciai képviselet vezetőjével együtt), és a két ország szakszolgálatai is kapcsolatba léptek egymással.

Arra a felvetésre válaszolva, hogy a Fehéroroszországban őrizetbe vett személyek között vannak ukrajnai születésűek is, Peszkov leszögezte, hogy Moszkva nem ismeri el ukrán állampolgárságukat. "Ők orosz állampolgárok" - mondta.

"Először is meg kell tudnunk, hogy mivel vádolják őket" - tette hozzá és kifejezte reményét, hogy a fehérorosz hatóságok a maradéktalanul tiszteletben fogják tartani az orosz állampolgárok jogait.

Amikor megkérdezték tőle, hogy Oroszország miért nem lép fel a Wagner csoport ellen a csoport Donyec-medencei harci cselekményekben való részvétele miatt, kijelentette: "és mi az a Wagner katonai magáncég? Oroszországban de jure nem létezik ilyen fogalom. Vannak őrzéssel foglalkozó vállalatok, de katonai magáncég nincs" - mondta.

Ugyanakkor megígérte, hogy a Kreml figyelembe fogja venni Zahar Prilepin orosz író kijelentését, miszerint az elfogottak közül ketten-hárman harcostársai voltak a Donyec-medencében. Prilepin 2018 júliusáig a szakadárok oldalán harcolt Délkelet-Ukrajnában.

Mezencev minszki nagykövet az általa vezetett diplomácia képviselet honlapján azt írta, hogy az elfogott oroszok "egy őrző magánvállalat alkalmazottjai lehetnek", aki átutazóban voltak Fehéroroszországban, kényszerből szálltak meg a fővároshoz közeli Beloruszocska szanatóriumban, mert lekésték a szombaton induló repülőjáratukat, amely egy - meg nem nevezett - harmadik országba tartott. Ott a misszióvezető szerint energetikai infrastruktúra és források őrzését biztosították volna.

A diplomata azt állította, hogy a 33 férfi nem szándékozott sokáig fehérorosz területen tartózkodni és a célállomásáról is egy másik útvonalon tértek volna vissza Oroszországba. Mezenncev szerint a gyanúsítottak egy Fehéroroszországban bejegyzett céggel megkötött szerződés alapján léptek az ország területére.

A nagykövet alaptalannak nevezte a vádat, miszerint az orosz állampolgárok megkíséreltek beavatkozni a fehérorosz belügyekbe. Álláspontja szerint az a tény, hogy terepruhát viseltek és nem italoztak a szanatóriumban, önmagában nem ok a megkülönböztetett médiafigyelemre és a rendvédelmi szervek fellépésére.

Közölte, arra kérte Vlagyimir Makej fehéroroszkülügyminiszert, hogy biztosítsa az őrizetbe vettek mielőbbi konzuli láthatásának lehetőségét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!