Minszki zsoldosok - Megverték az orosz őrizeteseket Minszkben

Külföld, 2020.08.17

Súlyos sérüléseket okozva megverték az őrizetbe vétel után a fehérorosz kommandósok azokat a zsoldosoknak mondott orosz állampolgárokat, akiket július végén fogtak el Minszk közelébe - közölte hétfőn Zahar Prilepin orosz író a Szvobodnaja Pressza című hírportálnak nyilatkozva.

"Minszkben a buszon srácainkon a szó szoros értelmében ugráltak a fehérorosz különleges egységek katonái. Volt, akinek eltört a bordája, habár erre az ugrálásra a legkevésbé sem volt szükség" - mondta.

Prilepin, aki 2017 februárja és 2018 júliusa között zászlóalj-parancsnok volt a délkelet-ukrajnai szakadároknál, korábban elmondta, hogy a Fehéroroszországban elfogottak listáján felismerte "két-három" volt harcostársa nevét.

A 33, orosz útlevéllel utazó férfit, Moszkva szerint egy biztonsági magáncég alkalmazottait, július 29-én vették őrizetbe egy Minszk környéki szanatóriumban. Fehérorosz részről előbb a Wagner orosz zsoldoscsoport tagjainak, majd katonáknak minősítették, és csoportos rendzavarások előkészítésével vádolták meg őket.

Két nappal a fehérorosz elnökválasztás előtt az orosz sajtóban olyan hírek jelentek meg, hogy az elfogott csoport Minszken keresztül való tranzitálását vélhetően az ukrán titkosszolgálat szervezte meg. A két elnök, Vlagyimir Putyin és Aljakszandr Lukasenka még aznap telefonon beszélt egymással.

32 őrizetest pénteken kiadtak az orosz hatóságoknak, egyikük pedig, aki kettős állampolgársággal rendelkezett, Fehéroroszországban maradt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!