Mogherini: az EU aggodalmát fejezi ki az ENSZ Emberi Jogi Tanácsába megválasztott néhány ország emberi jogi helyzete miatt

Külföld, 2019.10.22

Az Európai Unió komoly aggodalmát fejezi ki néhány, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsába (UNHRC) frissen megválasztott ország emberi jogi helyzete miatt, különös tekintettel Venezuelára - jelentette ki Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője kedden.

Az ENSZ Közgyűlése titkos szavazással tizenhárom ország mellett Venezuelát is beválasztotta az ENSZ Emberi Jogi Tanácsába (UNHRC).

A voksolás eredményeként Líbia, Mauritánia, Namíbia, Szudán, Indonézia, Japán, a Marshall-szigetek, Dél-Korea, Örményország, Lengyelország, Brazília, Venezuela, Németország és Hollandia lesz 2020. január 1-jétől három évre a 47 tagú testület új tagja.

Mogherini közleményében azt hangsúlyozta, hogy a venezuelai emberi jogsértések súlyosságát Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosának friss jelentése is tükrözi.

Arra emlékeztetett, hogy az Emberi Jogi Tanács tagországai éppen az emberi jogok előmozdításáért és védelméért felelősek, a legmagasabb szintű normák betartása mellett, és együtt kell működniük a tanács által létrehozott különleges eljárásokban és mechanizmusokban, ideértve a tényfeltáró missziók munkáját is.

Az Európai Unió arra szólítja fel a tanács valamennyi államát, hogy intézményes megbízatásuk teljesítése során őrizzék meg az Emberi Jogi Tanács egységét és hitelességét, valamint tartsák tiszteletben az emberi jogi főbiztos és hivatalának függetlenségét. Az unió továbbra is szigorúan figyelemmel kíséri az Emberi Jogi Tanács új tagjainak magatartását - jelentette ki Mogherini.

Az Emberi Jogi Tanács az ENSZ egyik kormányközi testülete. A közgyűlés - az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának utódjaként - 2006. március 15-én döntött a létrehozásáról. A tanácsban helyet foglaló 47 állam képviselőjének feladata az emberi jogok védelme, a megsértésük elleni fellépés és ajánlások megfogalmazása. Tagjait három évre választják meg a világ különböző térségeiből, biztosítva a régiók arányos képviseletét.

A 2017-2019 közötti időszakban Magyarország is tagja az Emberi Jogi Tanácsnak. Megbízatása december 31-én jár le.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!