Morawiecki: megengedhetetlen Lengyelország hátrányos megkülönböztetése az EU-ban az igazságügyi reform miatt

Külföld, 2021.07.15

Megengedhetetlennek nevezte Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök csütörtökön, hogy az új fegyelmi rendszert is magában foglaló igazságügyi reform miatt Lengyelországot hátrányos módon megkülönböztessék az Európai Unióban (EU).

A kormányfő az EU Bíróságának aznapi ítéletére reagált. A luxembourgi székhelyű bíróság csütörtökön az uniós joggal összeegyeztethetetlennek találta a lengyel bírákra alkalmazandó új fegyelmi rendszert. Ez az uniós testület szerint nem biztosítja a pártatlanság és függetlenség garanciáit.

Morawiecki a sajtóértekezletén újságírói kérdésre válaszolva aláhúzta: nem érthet egyet azzal, hogy Lengyelországot "másképp, rosszabbul, megkülönböztető módon kezeljék" a más uniós tagállamokéhoz nagyon hasonló jogi megoldások miatt. Példaként említette a Németországban és Spanyolországban alkalmazott szabályokat.

Annak kapcsán, hogy az uniós bíróság politikai jellegűnek találta, és ilyenként helytelenítette a lengyel bírák kinevezésének folyamatát, Morawiecki feltette a kérdést: vajon miképp értékelendő a németországi eljárás, melynek során "senki más, csak éppen a politikusok választják meg a bírákat"?

Az uniós testület csütörtökön a többi között kifogásolta a lengyel bírák kinevezési eljárását, vagyis azt, hogy az igazságügyi reform keretében a bírák jelöltségét véleményező igazságszolgáltatási tanács (KRS) egy részét - a bíró tagokat - a szejm képviselői választják meg, nem pedig a bírói szervezetek, mint korábban.

A lengyel miniszterelnök hangsúlyozta továbbá: a KRS-re vonatkozó eljárás szinte azonos a spanyolországival, amely ellen az EU-ban senki sem emelt kifogást.

Az EU más tagállamaiban alkalmazott, a lengyelországiakhoz hasonló megoldásokra utaló érvelést fogalmazott meg rendkívüli sajtóértekezletén a lengyel igazságügyi miniszter, Zbigniew Ziobro is. "Politikai ítéletnek" minősítette a luxembourgi döntést, amelyet szerinte "az Európai Bizottság megrendelésére adtak ki". Hátterében "gyarmatosító jellegű jogi megkülönböztetés áll" - fogalmazott.

Ziobro elégedettségét fejezte ki a lengyel alkotmánybíróság előző napi ítéletével, mely az igazságügy szervezését illetően megerősítette a lengyel jog elsőbbségét az uniós joghoz képest, és a lengyel alaptörvénnyel összeegyeztethetetlennek minősítette az EU Bírósága által ideiglenesen elrendelt, szintén a lengyel fegyelmi rendszerről szóló intézkedéseket.

Az alkotmánybíróság "megvédi Lengyelországot a brüsszeli elit politikai jellegű próbálkozásai ellen" - jelentette ki Ziobro.

A lengyel legfelsőbb bíróság szóvivője, Aleksander Stepkowski szerint a luxembourgi ítélet a szerdai varsói alkotmánybírósági döntés fényében értelmezendő. Az EU Bírósága "messzemenő állításokat" fogalmazott meg, és "amennyiben ezek komolyan veendők, nagyon erős bizonyítékokkal kell majd őket alátámasztani" - mondta el a szóvivő.

A legerősebb ellenzéki frakció, a Polgári Koalíció nevében Kamila Gasiuk-Pihowicz képviselő a PAP hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta: az EU Bírósága csütörtöki döntésével megvédte a lengyel állampolgárok jogát a független bíráskodáshoz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!