Morawiecki: támogatni kell Ukrajna szuverenitását

Külföld, 2021.09.09

Támogatni kell Ukrajna szuverenitását, megengedhetetlen a nemzetközi jogok megsértése Oroszország részéről - jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő csütörtökön a lengyelországi Karpaczban rendezett Nemzetközi Gazdasági Fórumon, miután a rendezvény utolsó napján Denisz Smihal ukrán kormányfővel tárgyalt.

A találkozóról Morawiecki elmondta: egyik témája az Oroszország részéről érkező hibrid fenyegetések, provokációk és birodalmi törekvések voltak.

Az utóbbi negyven év legnagyobb orosz műveletének nevezte a Nyugat-2021 (Zapad-2021) minap kezdődő, részben a lengyel-fehérorosz határ közelében is szervezett hadgyakorlatot.

Az említett fenyegetések fényében fontos támogatni a Lengyelország szomszédságában fekvő országok, köztük Ukrajna szuverenitását, a "Brüsszelben, Washingtonban, Varsóban folytatott politika napirendjén kiemelt helyen kell tartani a nemzetközi jog iránti tiszteletet" - hangsúlyozta Morawiecki.

A nemzetközi jog megsértésének "teljesen megengedhetetlen" példájának nevezte a Krím félsziget elcsatolását és a donyec-medencei harcokat.

A lengyel-ukrán kapcsolatok "nehéz témájának" minősítette Morawiecki azon tömegsírok feltárásának leállítását Kijev részéről, amelyekben az 1942-1943-as volhíniai mészárlás lengyel áldozatait hantolták el.

Denisz Smihal megköszönte, hogy Varsó "teljességgel támogatja" Ukrajna területi integritását és szuverenitását", és hangsúlyozta: Ukrajna és Lengyelország között nincs olyan történelmi téma, amelyet ne lehetne a jószomszédság szellemében megoldani. "Amikor a lengyelek és az ukránok együtt tartanak, együtt válnak erőssé" - fogalmazott.

Jelezte, hogy Kijev az uniós integráció keretében csatlakozni szeretne a Három Tenger Kezdeményezéshez is.

Mindkét miniszterelnök bírálta a befejezés előtt álló orosz-német gázvezetéket, az Északi Áramlat-2-t. Morawiecki egyúttal sorolta azokat a lengyel lépéseket - köztük azt, hogy az állami gázszolgáltató, a PGNiG nemrég koncessziót kapott a nyugat-ukrajnai gázmezők kitermelésére - melyek lehetővé teszik Lengyelország gázszükségleteinek kielégítését, a "gázellátási csomópont-pozíciójának" megőrzését.

Morawiecki csütörtökön Karpaczban Janez Jansa szlovén miniszterelnökkel is egyeztet, este a lengyel, a szlovén és az ukrán kormányfő közös pódiumbeszélgetésen vesz majd részt, s a fórumot záró gálaesten átadják a nemzetközi rendezvény legfontosabb elismerését, Az év embere díjat.

A "közép-európai Davosnak" is nevezett nemzetközi gazdasági fórumot idén 30. alkalommal rendezték. A mintegy háromezer résztvevőt számláló fórumon Magyarországot Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter képviselte, részt vett mások mellett Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára, Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház lelkészi zsinatának elnöke is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!