Moszkva: ellen-tiltólistán vannak az amerikai szenátorok, akiktől megtagadták az orosz vízumot

Külföld, 2019.08.28

Ellen-tiltólistán vannak azok az amerikai szenátorok, akiktől megtagadták az orosz vízumot - közölte szerdán egy Facebook-bejegyzésben Konsztantyin Koszacsov, az orosz felsőház külügyi bizottságának elnöke.

Koszacsov arra reagált, hogy Ron Johnson republikánus és Chris Murphy demokrata párti amerikai szenátor közölte: nem kapta meg Moszkvától a beutazási engedélyt. Murphy azt állította, hogy kétpárti kongresszusi küldöttség tagjaként készült Oroszországba utazni szeptemberben.

"Az orosz stop-lista kényszer szülte reagálásként készült az amerikai személyes szankciókra, amelyek mások mellett törvényhozókat is sújtanak. Mindig is világosan értésére adtuk a kongresszusbeli kollégáinknak, hogy készek vagyunk ezeknek a listáknak a megsemmisítésére, amint az amerikai listákat is megsemmisítik" - írta Koszacsov, aki maga is rajta van azoknak az orosz tisztségviselőknek a listáján, akik a Krím elcsatolása és a délnyugat-ukrajnai beavatkozás miatt nem utazhatnak az Egyesült Államokba.

Az orosz szenátor szerint Washington nem reagált Moszkvának arra a javaslatára, hogy a hivatalos útra készülő törvényhozókat vonják ki a szankciók hatálya alól.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerdai sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy nem volt konkrét megállapodás Moszkva és Washington között sem amerikai honatyák látogatásáról, sem hivatalos találkozókról, sem pedig vízumok kiadásról, amelyeket egyébként meg sem kértek. Szavai szerint az amerikai fél ezt csupán lehetőségként vetette fel.

"Az a benyomás alakult ki bennünk, hogy a két szenátor egyszerűen botrányt akar kavarni" - hangoztatta Zaharova. "Azt, hogy miért, nehéz megmondani" - tette hozzá.

A szóvivő szerint mindkét szenátort értesítették arról, hogy nevük rajta van az ellen-tiltólistán. Mint mondta, Johnson esetében Moszkva tavaly júliusban kivételt tett, amikor a politikus tagja lehetett az Oroszországot felkereső, Richard Shelby republikánus szenátor vezette amerikai küldöttségnek.

Zaharova szerint az orosz törvényhozás tagjai készek a párbeszédre amerikai kollégáikkal, de kizárólag az egyenjogúság és a kölcsönösség alapján. Azzal vádolta meg a tengerentúli törvényhozókat, hogy nem tartják be a kapcsolatok javítására tett ígéretüket. Johnson és Murphy bejelentését "cirkuszi mutatványként" jellemezte, amely szerinte "a közvélemény manipulálásán alapul hamis információ tálalása révén".

Az orosz külügyminisztérium kedden azt közölte, hogy Johnson szenátor, aki rajta van az orosz tiltólistán, nem kért vízumot. A moszkvai diplomáciai tárca információs manipulációval vádolta meg a politikust. Leonyid Szluckij, az orosz alsóház külügyi bizottságának elnöke ugyancsak azt mondta, hogy az Állami Duma nem készül amerikai szenátorok és képviselők fogadására a közeljövőben.

Koszacsov az állami TASZSZ hírügynökségnek kedden szintén úgy nyilatkozott, nem tudja, mi lehetett Johnson tervezett oroszországi látogatásának célja, mert a szenátor nem vette fel a kapcsolatot az orosz Szövetségi Tanáccsal.

Oroszország márciusban Victoria Nuland volt amerikai helyettes külügyi államtitkár vízumkérelmét utasította el, akit Moszkvában a 2014-es ukrajnai politikai fordulat egyik fő külső koordinátorának tartanak. Az orosz külügyminisztérium szerint a volt vezető diplomatát is az Oroszország ellen bevezetett szankciókra válaszul tették feketelistára. A volt washingtoni diplomáciai vezető sajtóértesülések szerint egy zárt körű nemzetközi konferencián szándékozott részt venni.

Az orosz tiltólista az amerikaival ellentétben nem teljes terjedelmében nyilvános, a rajta szereplő amerikai személyek nem ritkán csak a kérelmük benyújtása után értesülnek róla, hogy eltiltották őket a beutazástól. Korábban több amerikai kongresszusi képviselőtől és Michael McFaul volt moszkvai nagykövettől tagadták meg az orosz vízumot. A volt misszióvezetőt az orosz belügyekbe való beavatkozással vádolták.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!