Moszkva: Oroszország ellen a legtöbb kibertámadás az Egyesült Államokból érkezik

Külföld, 2019.06.27

Oroszország ellen a legtöbb kibertámadást az Egyesült Államokból indítják - jelentette ki Nyikolaj Murasov, az orosz Komputeres Incidensek Nemzeti Komputerközpont (NKCKI) igazgatóhelyettese csütörtökön Moszkvában újságíróknak.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) által létrehozott központ helyettes vezetője szerint a támadások zömének célja az információszerzés az orosz hadi-, nukleáris és energetikai szektorról, valamint a rakétagyártásról és az államigazgatási rendszerről. Mind mondta, minden harmadik kimutatott behatolási kísérlet a hitel- és pénzügyi szféra ellen irányult.

Beszámolója szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök június 20-án megtartott élő televíziós fórumának műszaki háttere ellen öt célzott túlterheléses (DDoS) támadás indult, de ezek az eseményen nem mutatkoztak meg. A támadók egy alkalommal az Összoroszországi Állami Televíziós és Rádiós Műsorszóró Társaságot (VGTRK) vették célba, négyszer pedig az elnök és a nézők közötti kommunikációs csatornákat.

Murasov azzal vádolta meg Washingtont, hogy miközben szakosított intézményei révén bevallottan dominanciára törekszik a globális telekommunikációs térben, gátolja annak intézményes megakadályozását, hogy az informatikai fegyverek a "rossz fiúkhoz" kerüljenek. Kifogásolta, hogy az amerikai fél a kiberincidensek nyílt és minden érdekelt fél bevonásával történő kivizsgálása helyett - megítélése szerint - egyoldalú politikai vádaskodásokra használja fel őket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!