Moszkvai külügy: az oroszok démonizálását segíti a Bundestag az ukrajnai éhínség népirtásnak minősítésével

Külföld, 2022.12.01

Az Oroszország démonizálására tett ukrán kísérleteket segíti, hogy a német parlament népirtásnak minősítette az 1932-33-as ukrajnai éhínséget - szögezte le csütörtöki közleményében az orosz külügyminisztérium.

"Ez egy újabb kísérlet annak a Nyugat által támogatott kampánynak az igazolására és bátorítására, amely Oroszország démonizálására irányul Ukrajnában, valamint arra, hogy az ukrán nemzetiségű embereket oroszok, valamint Oroszország és a volt Szovjetunió más népei ellen uszítsák" - hangsúlyozta a tárca.

Az orosz külügy rámutat: a német parlament alsóháza elhallgatta, hogy az az éhínség nemcsak Ukrajnában, hanem a Szovjetunió egész területén pusztított. "A német kormánykoalíció és az ellenzéki CDU/CSU blokk parlamenti képviselői erről megfeledkezve úgy döntöttek, hogy demonstratívan a támogatásukról biztosítják az ukrán hatóságok által az ultranacionalista, náci és ruszofób erők ösztönzésére kitalált politikai és ideológiai mítoszt" - olvasható az állásfoglalásban.

A dokumentum szerint ezzel a provokatív akcióval "a németek megpróbálják átírni a saját történelmüket, és elfelejteni a második világháborúban általuk okozott borzalmakat".

"Úgy tűnik, kedvelik az ukrán háborús bűnösök ideológiai követőit, akik évente fáklyákkal vonulnak a Galícia (ukrán) SS-hadosztály zászlaja alatt" - írták.

A tárca szerint a német politikai elit a Szovjetuniónak tulajdonított, "az ukrán nemzeti radikálisok által kitalált népirtással a saját bűneit próbálja kisebbíteni". Ezek közé sorolta 27 millió szovjet állampolgár céltudatos kiirtását, a keleti fronton folytatott totális háborút, a holokausztot és Leningrád blokádját.

"Ez nem a szovjet nép megsemmisítésére tett szándékos kísérlet volt?" - tették fel a kérdést.

Az orosz külügyminisztérium szerint erkölcstelen az is Németország részéről, hogy nem hajlandó kártérítést fizetni a leningrádi blokád túlélőinek, elletétben a holokauszttúlélőkkel. A zárlat több mint egymillió ember éhhalálát okozta, és köztük ukránok is voltak- írták.

"A Bundestagnak szégyellnie kellene magát az ilyen erkölcstelen döntések miatt, amelyek önfelmentő kísérletek a háborús bűnökért viselt felelősség alól, illetve a fajgyűlölet és a diszkrimináció fasiszta ideológiáját élesztik fel" - olvasható a közleményben.

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese, a kormányzó Egységes Oroszország párt elnöke csütörtökön azt hangoztatta, hogy Németországnak nincs joga Oroszországot humanizmusól és "az úgynevezett holodomorról szóló történetből" kioktatni, és a németeknek még további nemzedékeken át kell bűnbánatot gyakorolniuk a háborúban elkövetett bűneik miatt.

A német parlamenti alsóház szerdán elfogadott egy határozatot, amely népirtásnak minősítette a holodomort, a szovjet-ukrajnai tömeges éhínséget. Annalena Baerbock német külügyminiszter volt az első német kormánytag, aki nyilvánosan népirtásnak nevezte ezt a tragédiát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!