TV műsor

Nagy István: Kárpát-medencei együttműködésre is szükség van, hogy a magyarságnak ismét vezető szerepe legyen a lótenyésztésben

Külföld, 2021.07.02

Kárpát-medencei együttműködésre is szükség van ahhoz, hogy a magyarság ismét elfoglalja vezető szerepét a lótenyésztésben, amely 30-40 évig "aludta Csipkerózsika álmát" - jelentette ki pénteken a közmédiának Nagy István agrárminiszter, aki részt vett az erdélyi oltszemi nemzetközi fogathajtó verseny megnyitóján.

A megnyitón a Szemafor Széltoló névre hallgató kisbéri-félvér mént Magyarország Agrárminisztériuma az oltszemi Mikó-kastély gazdaságának adományozta. A szilvásváradi állami ménesből Háromszékre szállított tenyészállat az utolsó fedezőmének egyike abból a kisbéri vérvonalból, amelynek eredete Oltszemen gyökerezik.

A miniszter elmondta: a mostani esemény kiegészíti azok sorát, amelyek nyomán korábban már négy mén került Erdélybe négy különböző magyarországi nemzeti parkból, hogy nemesítsék az erdélyi lóállományt. Mint mondta, Széchenyi óta tudjuk, hogy a Kárpát-medence kiváló hely a lótenyésztésre, és itt az ideje, hogy a magyarság újból megtalálja vezető helyét a világ lótenyésztésében. A miniszter szerint jó úton járunk, hiszen Magyarországon új fordulat van, egyre több magángazdaságban is sikeresen tenyésztik a lovakat, egyre több magyar versenylovat jegyeznek a világon, illetve egyre több lovat tudnak értékesíteni magas áron. A miniszter szerint öt-tíz éven belül Magyarország ismét a lótenyésztés élvonalában lesz.

Ahhoz, hogy ezt elérjék, kárpát-medencei együttműködésre is szükség van - mondta a miniszter. Hozzátette, hogy Erdélyben például több ló van, mint Magyarországon, ezért, mint fogalmazott: "erdélyi honfitársainknak is fontos segíteni abban, hogy emeljük az itteni lóállomány genetikai színvonalát".

Az eseményen jelen volt Novák Károly Eduárd romániai sportminiszter is, aki a magyar közmédiának elmondta, hogy "lassan visszanyerjük az elvesztett lovaskultúránkat a Kárpát-medencében". Megköszönte a magyar kormánynak, hogy támogatta az oltszemi nemzetközi fogathajtó versenyt, és megállapította, hogy Romániában a hagyományoknak köszönhetően a romániai magyarok tartják életben a fogathajtó sportot, amelyet a magukénak éreznek és szívvel-lélekkel űznek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!