TV műsor

Nagykövetek és magyar szervezetek koszorúztak a kommunizmus áldozatainak washingtoni emlékművénél

Külföld, 2018.06.08

Huszonöt ország nagykövete, társadalmi és jogvédő szervezetek, valamint amerikai magyar szervezetek képviselői koszorúztak pénteken a kommunizmus áldozatainak washingtoni emlékművénél. Átnyújtották a Truman-Reagan Szabadság Érdemérmet is.

A Washington belvárosában magasodó emlékműnél évente rendezik meg a tiszteletadó ünnepséget. Az idén ismét gyarapodott a résztvevők tábora, már 25 nagykövetség, 42 jogvédő szervezet és három amerikai magyar szervezet - az Amerikai Magyar Szövetség, a Amerikai Magyar Koalíció és a Magyar Kezdeményezés Alapítvány - képviselői helyezték el a koszorúkat. Magyarország nevében Szabó László washingtoni magyar nagykövet volt jelen.

Az ünnepség főszervezője, Marion Smith, a Kommunizmus Áldozatai Emlékalapítvány vezérigazgatója köszöntő beszédében hangsúlyozta, hogy a kommunizmus ideája továbbra sem hamvába holt ideológia. Emlékeztetett arra, hogy az idén május elején a Marx születésének 200. évfordulóján Trierben elmondott - erőteljes vitákat kavaró - beszédében még Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is védelmébe vette Marx örökségét. A megemlékezés főszónoka, Lee Edwards, a Kommunizmus Áldozatai Emlékalapítvány elnöke, annak fontosságát emelte ki, hogy az új nemzedékeknek muszáj megtanítani a közelmúlt történelmét. Edwards idézett egy tavaly ősszel az Egyesült Államokban készített felmérést, amely szerint az amerikai fiatalok 44 százaléka szívesebben élne szocialista, mint kapitalista rendszerben, és 7 százalékuknak még a kommunizmus is rokonszenves, jóllehet semmit sem tudnak róla, és a kommunizmus mintegy 100 millió halálos áldozatáról. "A szocializmus soha, sehol a világon nem működött" - hangsúlyozta Edwards.

Az ünnepségen átnyújtották a Truman-Reagan Szabadság Érdemérmet, amelyet ezúttal a 2012-ben meggyilkolt kubai ellenzéki Osvaldo Payá Sardinasnak ítéltek oda. A díjat a szintén jogvédő aktivista lánya, Rosa María vette át.

A kommunizmus áldozatainak emlékműve - egy fáklyás nőalak szobra - a Capitolium közelében van. Az amerikai kongresszus 1993-ban kétpárti támogatással fogadott el törvényt a felállításáról, s az avató ünnepségre 2003-ban került sor.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!