Nagysebességű elektromos vonatok beszerzéséről állapodott meg Szerbia Kínával

Külföld, 2021.01.06

Nagysebességű elektromos vonatok beszerzéséről írt alá szerdán szándéknyilatkozatot Tomislav Momirovic szerb közlekedési miniszter Csen Bó, Kína belgrádi nagykövetével - közölte a helyi sajtó.

Az óránként 200 kilométer megtételére képes vonatok a készülő Belgrád-Újvidék-Szabadka vasútvonalon közlekednek majd.

Momirovic elmondta: a szándéknyilatkozat folytatása a 2009-ben a két ország között megkötött gazdasági és infrastrukturális megállapodásnak.

A kínai nagykövet kiemelte: Kína és Szerbia nagy erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy a Belgrád-Budapest vasútvonal mielőbb elkészüljön.

A Belgrád-Budapest vasútvonal az első határon átnyúló projekt, amely Kína, valamint 16 kelet-közép-európai ország együttműködésének keretében jön létre, és azért is egyedülálló, mert Kína, egy EU-tagország és egy nem EU-tag együttesen vesz részt benne.

A Budapest és Belgrád közötti, kétvágányú, villamosított vasútvonal kiépítéséhez 350 kilométernyi vasúti szakaszt kell felújítani, 166 kilométert Magyarországon, 184 kilométert Szerbiában.

A személyforgalom mellett ezen az útvonalon jelentős teherforgalmat lehet majd lebonyolítani. A tervek szerint így a Kína által a pireuszi kikötőbe behajózott, Nyugat-Európába szánt árut Szerbián és Magyarországon keresztül tudják majd a leggyorsabban szállítani.

A szerbiai szakasz a munkálatok eltolódása miatt a várakozások szerint 2021 végére készül el Újvidékig, és csak 2024 végére Budapestig.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!