TV műsor

Navalnij - A rendőrség fellépett aktivistákkal szemben a tüntetések előtt

Külföld, 2021.04.21

A rendőrség több orosz városban házkutatást tartott aktivistáknál és újságíróknál az Alekszej Navalnij elítélt ellenzéki politikus támogatására tervezett országos megmozdulás reggelén - közölték szerdán orosz ellenzéki hírportálok.

Moszkvában őrizetbe vették Ljubov Szobolt, a Navalnij által alapított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványának (FBK) jogászát. A tüntetések részvevőivel szembeni hatósági fellépés megfigyelésére szakosodott OVD-Info jogvédő szervezet szerint Oroszországban moszkvai idő szerint délután ötig 165 személy vettek őrizetbe, köztük 30-at Novokuznyeckben, 27-et Kemerovóban, 13-at Irkutszkban és 12-t Tomszkban, hetet-hetet Nahodkában, Bratszkban és Szentpéterváron, ötöt Nyizsnyij Novgorodban, négyet pedig Moszkvában.

A főváros központjában a Manézs teret fémkordonnal vették körül.

Navalnij március 31. óta éhségsztrájkot folytat a börtönben, mert kifogásolta, hogy nem engednek be hozzá olyan orvosokat, akikben megbízik, és álláspontja szerint nem részesül megfelelő orvosi ellátásban. Orvosa, Anasztaszija Vasziljeva szombaton azt mondta, hogy a felfüggesztett börtönbüntetés feltételeinek megsértése címén két és fél évi letöltendő szabadságvesztésre ítélt 44 éves politikusnak rendkívül rossz a vérképe, és akár a közeli napokban meghalhat.

Tatyjana Moszkalkova orosz emberi jogi biztos közölte, hogy Navalnijt kedden az ügyészségi felügyelet keretében felkereste négy olyan orvos, aki nem az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) alkalmazottja. Moszkalkova közölte, hogy egyelőre "nincs komoly ok az aggodalomra" az őrizetes egészségi állapotával kapcsolatban, a szükséges ellátásban részesül és infúziót kap.

Kedden az ellenzéki politikus ügyvédjei azt mondták, hogy Navalnijnak, aki folytatja az éhségsztrájkot, nehezére esik a beszéd és az ülés, és nem részesül vitaminkúrában, ahogy azt korábban az FSZIN állította, hanem csak glükózinfúziót kap, és a karját összeszurkálták a vénáját kereső ápolónők.

Navalnij hívei vasárnap hirdettek meg szerdára az ellenzéki politikus támogatására országos megmozdulást, amelynek megtartását több városban, köztük Moszkvában elutasították a helyi hatóságok, egyebek között a járványellenes korlátozásokra hivatkozva.

Korábban az ellenzéki politikus szimpatizánsai január 23-án, 31-én és február 2-án tartottak tiltakozást Oroszország több városában. Az OVD-Info szerint ezeknek több mint 11 ezer részvevőjét vették őrizetbe a hatóságok.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!