Navalnij - Az EU komoly aggodalmát fejezte ki Navalnij romló egészségügyi állapota miatt

Külföld, 2021.04.18

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője vasárnap komoly aggodalmát fejezte ki az oroszországi börtönben éhségsztrájkot folytató orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij egyre romló egészségügyi állapota miatt.

Közleményében felszólította az orosz hatóságokat, hogy vállaljanak felelősséget a politikus biztonságért és testi épségéért, továbbá biztosítsanak számára hozzáférést olyan orvosokhoz, akikben a politikus megbízik.

Borrell kiemelte: az EU Navalnij börtönbüntetését politikai indíttatásúnak és az emberi jogok nemzetközi egyezményével ellentétesnek tartja, továbbra is a politikus azonnali és feltételek nélküli szabadon bocsátását kéri.

Emlékeztetett, hogy az EU a lehető leghatározottabban elítélte a Navalnij elleni tavaly augusztusi mérgezéses támadást, és szankciókat vezetett be hat olyan orosz tisztviselő ellen, aki az unió szerint részt vett a merényletben. Februárban az új globális emberi jogi szankciórendszer keretében az EU további négy, Navalnij elítélésében szerepet játszó orosz személyre vetett ki korlátozó intézkedéseket.

A főképviselő hangsúlyozta: a Navalnij-ügyet nem lehet elszigetelt esetként kezelni. A politikussal való bánásmód példaként szolgál arra, hogy Oroszországban egyre szűkül az ellenzék és a civil társadalom mozgástere.

Borrell hozzátette, hogy az uniós tagállamok külügyminiszterei hétfői videotanácskozáson egyeztetnek a Navalnij-ügyől. Várhatóan szó lesz a Grúziában, Indiában, Mianmarban és Mozambikban zajló eseményekről, valamint az iráni atomalkuról folyó bécsi tárgyalások legutóbbi fejleményeiről. A külügyminiszterek emellett áttekintik az Etiópiában és Ukrajnában kialakult helyzetet is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!