Navalnij - Borrell: a Navalnijhoz fűződő szervezetek szélsőségesnek minősítése az orosz vezetés eddigi legsúlyosabb lépése az ellenzék felszámolására

Külföld, 2021.06.10

A moszkvai bíróság szerdai döntése, amely szélsőségesnek minősített és azonnali hatállyal betiltott három, Alekszej Navalnij ellenzéki politikushoz fűződő szervezetet, az orosz vezetés eddigi legsúlyosabb lépése a független politikai ellenzék és a korrupció elleni küzdelem elnyomása felé - jelentette ki Josep Borrell az Európai Unió kül- és biztonságpolitikáért felelős főképviselője csütörtökön sajtóközleményben.

Véleménye szerint a bíróság határozta megalapozatlan, illetve az a célja, hogy felszámolja a Navalnijhoz fűződő szervezetek politikai befolyását a szeptemberi parlamenti választások előtt.

"A döntés újabb példa arra, hogy a vezetés lábbal tiporja az emberi és az orosz alkotmányban rögzített szabadságjogokat" - hangsúlyozta.

Kiemelte, hogy az ítélet messzemenő következményekkel jár az orosz civil társadalomra, az ellenzékre és a kritikus hangokra nézve. Sürgette továbbá az orosz kormányt, hogy teljes mértékben tartsa be nemzetközi kötelezettségeit és az Európa Tanácsban és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetben (EBESZ) tett vállalásait, többek között e jogok fenntartása érdekében.

A sajtóközleményben a főképviselő az unió nevében ismételten felszólított Navalnij azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátására, és emlékeztetett, hogy orosz hatóságoknak kell vállalniuk a felelősséget az ellenzéki politikus biztonságáért és testi épségéért.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!