Navalnij - Franciaország gyors és átlátható vizsgálatot sürget az orosz hatóságoktól

Külföld, 2020.08.25

Franciaország elítélte kedden a német orvosok álláspontja szerint feltételezhetően megmérgezett Alekszej Navalnij sérelmére elkövetett "bűncselekményt", valamint "gyors és átlátható vizsgálatot" sürgetett az illetékes orosz hatóságoktól - tudatta a francia külügyminisztérium.

"Franciaország mély aggodalmát fejezi ki az orosz politikai élet egyik jelentős szereplője sérelmére elkövetett bűncselekmény miatt" - olvasható a tárca közleményében, amely "elengedhetetlennek tartja, hogy az illetékes orosz hatóságok olyan gyors és átlátható vizsgálatot indítsanak, amely lehetővé teszi azok körülmények megállapítását, amelyek között ezt a cselekményt elkövették".

Párizs szerint "ennek a tettnek a felelőseit azonosítani kell, és bíróság elé kell kerülniük". A francia diplomácia megerősítette, hogy "ezen nehéz körülmények között" támogatásáról kívánja biztosítani Navalnijt és hozzátartozóit.

Nem sokkal a francia álláspont közzététele előtt a Kreml jelezte, hogy egyelőre nem látja indokát annak, hogy bűnügyi nyomozás induljon Alekszej Navalnij ellenzéki politikus megmérgezése címén. Moszkva szerint nyomozásra akkor lesz indok, ha beazonosítják a Navalnij szervezetébe került anyagot, és ha megerősítést nyer, hogy a politikust megmérgezték. Mindaddig viszont elhamarkodott dolognak tartja Oroszország mérgezésről beszélni.

Alekszej Navalnij az orosz államfő, Vlagyimir Putyin egyik legismertebb bírálója. Múlt csütörtökön ellenzékiekkel tárgyalt Szibériában, és hazafelé, a Moszkvába tartó repülőn rosszul lett. A gép kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, a 44 éves politikust az ottani kórházba szállították. Családtagjai és munkatársai azt gyanítják, hogy megmérgezték, de az orosz orvosok ezt határozottan tagadták. A kómában lévő politikust szombat hajnalban a Cinema for Peace nevű magánalapítvány szervezésében, az orosz orvosok beleegyezésével Berlinbe szállították, ahol orvosai hétfőn azt közölték, hogy az első klinikai eredmények arra utalnak, Alekszej Navalnijt megmérgezték olyan anyaggal, amely a kolinészteráz-gátlók csoportjába tartozik. Az ellenzéki politikust jelenleg mesterséges kómában tartják, de az élete nincs veszélyben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!