Navalnij - Moszkvában őrizetbe vették az Orvosok Szövetsége nevű szakszervezet vezetőjét

Külföld, 2021.09.01

Őrizetbe vették szerdán Moszkvában Anasztaszija Vasziljevát, a külföldi ügynökként bejegyzett, Orvosok Szövetsége nevű szakszervezet vezetőjét egy közegészségi ügy kapcsán - értesült az RBK című orosz gazdasági lap.

Az RBK az illetékes törvényszékre hivatkozva közölte, hogy még a nap folyamán bíróság elé állítják Vasziljevát a büntetőügyben.

Dmitrij Dzsulaj, Vasziljeva védője a Facebook-on azt írta, hogy nem ismert az őrizetbe vétel indoka. Ugyanakkor feltételezte, hogy bírósági tárgyalásra kísérik védencét.

A lap felidézte, hogy a szemészorvos ellen eljárás van folyamatban azon a címen, hogy megsértette a Covid-19 miatt bevezetett korlátozó intézkedéseket az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus szabadon bocsátását követelő január 23-i tüntetésekkel összefüggésben. Vasziljevát öt nap múltán őrizetbe vették és házi őrizetét rendelték el. Később az orosz hatóságok a büntetését úgy módosították, hogy bizonyos tevékenységek végzésétől eltiltották. A többi között bizonyos napszakokban nem hagyhatja el otthonát, nem vehet részt tömegrendezvényeken, illetve nem használhat sem telefont, sem internetet. A kényszerintézkedések hatályát július 27-én november 8-ig meghosszabbították.

Az orosz hatóságok a szeptemberi parlamenti választásokra tekintettel keményen fellépnek az ellenzéki erőkkel szemben, Navalnij szövetségesei közül többen külföldre menekültek, mintsem további korlátozásokkal kelljen szembesülniük, vagy bebörtönözzék őket.

A Kreml egyik legélesebb bírálójának számító Navalnij jelenleg két és fél éves szabadságvesztését tölti a Vlagyimir megyei Pokrovban. Az úgynevezett Yves Rocher-ügyben gazdasági bűncselekmény miatt kiszabott, de felfüggesztett szabadságvesztését azért kell leülnie, mert a FSZIN (orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat) szerint sorozatosan megsértette a feltételes szabadlábra helyezés előírásait, amikor egy feltehetően idegméreggel elkövetett támadást követően Németországban lábadozott. Az ítéletet a nemzetközi közösség széles körben politikailag motiváltnak nevezte és elítélte.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!