Navalnij - Moszkvai bíróság: nem függesztették fel a Navalnij-szervezetek működését

Külföld, 2021.04.26

A moszkvai városi bíróság hétfőn bejelentette, hogy nem függesztette fel az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus által alapított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány (FBK) és jogutódja, az Állampolgári Jogok Védelmének Alapítványa (FZPG) működését, sem az úgynevezett Navalnij-törzsek hálózatát.

Ezt Uljana Szolopova, a bíróság szóvivője közölte a TASZSZ hírügynökséggel cáfolatként, miután Ivan Zsdanov, az FBK igazgatója ennek ellenkezőjét állította a Twitteren.

A fővárosi törvényszéken hétfőn előzetes tárgyalás kezdődött arról, hogy szélsőséges szervezetnek minősítsenek-e több, Navalnijhoz fűződő szervezetet. Az ügyészség indítványozta ezen tevékenységek betiltását.

Az eljárást csütörtökre elnapolták. Vélhetően ekkor dönt majd a bíróság, hogy ügyrendbe veszi-e az ügyészi kereset érdemi elbírálását, avagy visszaküldi a felügyeleti szervnek a jogsértések orvoslása céljából.

A Navalnij-törzsek tevékenységének felfüggesztését korábban Genyisz Popov moszkvai ügyész rendelte el, aminek következtében ezek a csoportok nem szervezhetnek gyűléseket, nem oszthatnak meg anyagokat az interneten, valamint nem vehetnek részt választáson vagy népszavazáson. A bírságok, valamint az adók és az illetékek befizetésén kívül bankszámlát másra nem használhatnak.

A moszkvai ügyészség szerint a Navalnijhoz közel álló szervezetek a társadalmi és politikai helyzet destabilizálásának feltételeit szándékoznak megteremteni, tevékenységük tényleges célja pedig "a feltételek megteremtése az alkotmányos rend alapjainak megváltoztatásához", egyebek között a "színes forradalmak" forgatókönyvének alkalmazásával.

Az ügyészség emellett úgy véli, hogy az érintett csoportok Oroszországban nemkívánatosnak minősített külföldi és nemzetközi szervezetek tevékenységét végzik az ország területén.

Az FBK-t 2019 októberében, az FZPG-t pedig 2020 decemberében minősítette az orosz igazságügyi minisztérium külföldi ügynök nem kormányzati szervezetté.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!