Navalnij - Rabkórházba szállítják át az ellenzéki elítéltet

Külföld, 2021.04.19

Rabkórházba szállítják át börtönéből Alekszej Navalnij ellenzéki politikust - közölte az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) Vlagyimir megyei parancsnoksága hétfőn.

Navalnijnak a 2. számú pokrovi börtönből a 3. számúba való átszállításától - amelyben a megyei kórház kirendeltsége működik - egy orvosi bizottság döntött. A FSZIN szerint Navalnijt naponta megvizsgálja egy általános orvos, állapota kielégítő.

"A páciens beleegyezésével vitaminkúrát rendeltek el" - áll a közleményben.

Navalnij március 31. óta éhségsztrájkot folytat, mert álláspontja szerint nem részesül megfelelő orvosi ellátásban. Orvosa, Anasztaszija Vasziljeva szombaton azt mondta, hogy a felfüggesztett börtönbüntetés feltételeinek megsértése címén két és fél évi letöltendő szabadságvesztésre ítélt 44 éves politikus akár a közeli napokban meghalhat, mivel rendkívül rossz a vérképe. Vasziljeva úgy vélekedett, a leletek arra vallanak, hogy szív- és veseleállás fenyegeti.

Navalnijnál korábban az MR-vizsgálat két porckorongsérvet mutatott ki.

Ivan Zsdanov, a Navalnij által alapított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványának (FBK) igazgatója és Leonyid Volkov, a regionális Navalnij-törzsek hálózatát Litvániából koordináló aktivista vasárnap tüntetést hirdetett meg szerdára az orosz városokban. Vlagyimir Putyin elnök szerdán készül elmondani üzenetét a parlament két házának.

Korábban az ellenzéki politikus szimpatizánsai január 23-án, 31-én és február 2-án tartottak tiltakozást Oroszország több városában. Az OVD-Info civil szervezet szerint ezeknek több mint 11 ezer részvevőjét vették őrizetbe a hatóságok.

Pénteken a moszkvai ügyészség kezdeményezte a bíróságon, hogy minősítse szélsőséges szervezetnek a FBK-t, annak jogutódját, az Állampolgári Jogok Védelmének Alapítványát (FZPG) és a Navalnij-törzsek hálózatát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!