Navalnij - Szélsőséges szervezetnek minősítette a Navalnij Törzsei nevű mozgalmat az orosz pénzügyi felügyelet

Külföld, 2021.04.30

Felvette a szélsőségesnek és terroristának minősített szervezetek hivatalos nyilvántartásába a Navalnij Törzsei nevű társadalmi mozgalmat pénteken az orosz pénzügyi felügyelet (Roszfinmonitoring).

A hatóság az intézkedést már azt megelőzően meghozta, hogy megszületett volna a bírósági ítélet arról, hogy a Navalnij-törzsek - a Navalnij Törzsei mozgalom tagszervezetei - szélsőséges szervezetnek minősülnek-e. A Roszfinmonitoring listáján szereplő természetes és jogi személyek egyebek között nem használhatják a bankszámlájukat.

Leonyid Volkov, a Navalnij-törzsek hálózatának koordinátora még csütörtökön bejelentette a mozgalom feloszlatását, miután a tevékenységét a moszkvai ügyészség felfüggesztette. Az ügyészség a Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány (FBK) és jogutódja, az Állampolgári Jogok Védelmének Alapítványa (FZPG) mellett a Navalnij-törzseket is szélsőségességgel vádolja.

Az indoklás szerint az ellenzéki politikushoz közel álló szervezetek a társadalmi és politikai helyzet destabilizálásának feltételeit szándékoznak megteremteni, tevékenységük tényleges célja pedig "a feltételek megteremtése az alkotmányos rend alapjainak megváltoztatásához", egyebek között a "színes forradalmak" forgatókönyvének alkalmazásával.

Pénteken egyébként Moszkvában őrizetbe vették Ivan Pavlov ügyvédet, akinek jogászcsapata, a Komanda 29 mások mellett az FBK jogi képviselője is volt. Pavlovot azzal gyanúsította meg az orosz Nyomozó Bizottság (SZK), hogy a hazaárulással vádolt Ivan Szafronov volt újságíró és a Roszkoszmosz volt sajtótanácsadója jogi képviselőjeként minősített információkat osztott meg a médiával

Pavlov és a Komanda 29 az FBK és Szafronov mellett más olyan ügyfelek védelme révén vált ismertté, mint a moldovai állampolgárságú Carina Turcan, az Inter RAO orosz állami energetikai vállalat vezetőségi tagja, akit Románia javára történt kémkedés címén 15 évre ítéltek, és Viktor Kudrjavcev, a Roszkoszmosz vezető kutatóintézetének számító CNIImas munkatársa, akit 2018 júniusában hazaárulással vádoltak meg. Pavlov csütörtökön jelentette be, hogy Kudrjavcev, aki mindvégig ártatlannak vallotta magát, 78. életévében elhunyt.

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő pénteken újságíróknak kijelentette, hogy a Kreml nem követi figyelemmel Pavlov őrizetbe vételének ügyét, amelyről a médiából értesült, ezért az okokat sem ismeri.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!