Navalnij - Vállalati kérésre megtiltotta egy moszkvai bíróság az "okos szavazás" kifejezés megjelenítését két online keresőnek

Külföld, 2021.09.05

Vállalati kérésre megtiltotta a moszkvai választottbíróság a Google és a Yandex online keresőmotor-üzemeltetőnek, hogy a keresési eredményekben megjelenítse az "okos szavazás" kifejezést - közölte vasárnap a Kommerszant című napilap.

A bíróság pénteken döntött így a Sztavropoli terület Nyevinnomisszk településén működő Woolintertrade gyapjúkereskedés keresete alapján. A cég idén júniusban jegyeztette be az Umnoje Goloszovanyije (okos szavazás) védjegyet, amelyet a keresőmotorok kezdtek összetéveszteni egy Alekszej Navalnij ellenzéki politikus által jegyzett kezdeményezéssel. Ennek nyomán a Woolintertrade azt kérte a bíróságtól, hogy a tulajdonában lévő elnevezést zárja ki a keresőmotorok keresési eredményeiből.

A Navalnij csapata által kidolgozott "okos szavazás"-projekt célja a választásokon azoknak a jelölteknek a támogatása, akik a kerületükben a legnagyobb eséllyel vehetik fel a versenyt a kormányzó Egységes Oroszország párt jelöltjével szemben.

Júniusban egy moszkvai bíróság szélsőségesnek minősített és betiltott három, Navalnijhoz fűződő szervezetet. Ezt követően Oroszországban elfogadtak egy törvényt, amely megtiltja, hogy a szélsőséges csoportok, köztük a Kreml legismertebb, börtönbüntetését töltő bírálója, Alekszej Navalnij és szövetségesei induljanak a választáson.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szombati Telegram-bejegyzésében azt írta, "bebizonyosodott", hogy Navalnij külföldi követségektől kapott anyagi támogatást. Zaharova szerint a finanszírozás rendszere úgy működött hogy a diplomáciai képviseletek olyan orosz állampolgárokat alkalmaztak, akik a fizetésüket az ellenzéki politikus szervezeteinek utalták át.

A szóvivő azt írta, hogy az adományok nagy része az amerikai és a német nagykövetségen keresztül érkezett, részese volt a szisztémának Kanada, Franciaország, Spanyolország és több más NATO-ország missziója is.

Zaharova a Szolovjov Live YouTube-csatornán vasárnap azt mondta, hogy számos fenyegetést kapott Navalnij híveitől, miután tavaly a politikushoz köthető weboldalakon valótlan állítások jelentek meg róla.

Az orosz választók szeptember 17-19. között szavaznak a szövetségi parlament alsóházának mandátumairól. Ezzel egyidejűleg kilenc régió vezetőjét közvetlenül, további háromét pedig közvetve választják meg, és eldől 39 regionális törvényhozás sorsa is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!