TV műsor

Navalnijhoz fűződő csoportok szélsőségessé minősítését kezdeményezte a moszkvai ügyészség

Külföld, 2021.04.16

Keresetet indított a moszkvai ügyészség az orosz főváros bíróságán azt kezdeményezve, hogy minősítse szélsőséges szervezetnek az Alekszej Navalnij alapította Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványát (FBK), az Állampolgári Jogok Védelmének Alapítványát (FZPG) és a Navalnij-törzsek hálózatát.

Alekszej Navalnij Az ügyészség közleménye szerint ezek a szervezetek liberális jelszavakkal takarózva "a szociális és a társadalompolitikai helyzetet destabilizáló feltételek megteremtésével" foglalkoznak.

"Tevékenységük tényleges célja a feltételek megteremtése a rendszer alkotmányos alapjainak megváltoztatásához, egyebek között a +színes forradalmak+ forgatókönyvének felhasználásával" - hangzott a kereset.

A moszkvai vádhatóság a főügyészség utasítására vizsgálta meg ezeket a csoportokat, és arra következtetésre jutott, hogy "nem kívánatosnak" minősített "külföldi és nemzetközi szervezetek tevékenységét" folytatják Oroszország területén.

Az FBK a Twitteren a keresetet a szeptemberben esedékes parlamenti választások előtti "példátlan nyomásgyakorlásnak" minősítette.

Az alap ellen 2019 augusztusában pénzmosás címén eljárást indítottak. 2019 októberében az orosz igazságügyi tárca az FBK-t idegen ügynöknek minősítette. Alekszej Navalnij tavaly júniusban bejelentette, hogy megszüntette az FBK jogi személyiségét, és azt az FZPG-re ruházta át.

Pénteken egy moszkvai bíróság szélsőségességre való felszólítás címén kétévi szabadságvesztésre ítélte Pavel Zelenszkijt, az FBK operatőrét. Az eljárás két Twitter-bejegyzés miatt indult ellene, amelyet Irina Szlavina Nyizsnyij Novgorod-i újságírónő öngyilkosságát követően osztott meg.

Ezekben véleményt nyilvánított Vlagyimir Putyin elnökről, Dmitrij Peszkovról, a Kreml szóvivőjéről és Vjacseszlav Vologyin házelnökről, és durva szóval szólított fel a hatalomnak való odavágásra.

Szlavina tavaly októberben felgyújtotta magát a belügyminisztérium Nyizsnij Novgorod-i kirendeltsége előtt, és belehalt sérüléseibe. Öngyilkossága előtt pár órával a Facebook-oldalán bejegyzett üzenetében azt írta követőinek, hogy halála miatt az orosz államot kell okolniuk. Egy nappal korábban a rendőrség házkutatást tartott az otthonában.

Az amerikai finanszírozású Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió (SZER/SZR) moszkvai szerkesztősége közölte, hogy panasszal fordult az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB), amiért az orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóság (Roszkomnadzor) súlyos bírságokat rótt ki rá. A szerkesztőség szerint azért tett így, hogy kiszorítsa Oroszországból.

A héten vált ismertté, hogy májusban Kijevbe és Prágába költöztethetik át az SzR és a Nasztojascseje Vremja tévécsatorna moszkvai irodájának dolgozó munkatársak legalább egy részét a Roszkomnadzor miatt kiszabott összesen több mint 70 millió rubel (jelenlegi átfolyamon több, mint 275 millió forint) bírság miatt. Az indoklás szerint ezek a tömegtájékoztatási ezközök a vonatkozó jogszabály dacára nem tüntették fel anyagaikon, hogy készítői idegen ügynöknek minősülnek.

A Nasztojascseje Vremja (Jelen Idő) az SzR és az Amerika Hangja közös projektje.
(MTI)

Címkék

Alekszej Navalnij
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!