Navracsics Tibor: Bonchida példájával érvelni lehet az EP költségvetési vitájában

Külföld, 2019.09.10

Navracsics Tibor szerint a bonchidai kastélyban szervezett, és az EU által finanszírozott programok példájával érvelni lehet az Európai Parlamentben a költségvetési vita során a kultúrára szánt összegek megnövelése mellett.

Az oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős uniós biztos az erdélyi Bonchidán, a felújítás alatt álló Bánffy-kastélyban szervezett sajtótájékoztatón beszélt erről kedden. Az esemény keretében a kastély felújításán munkálkodó Transylvania Trust Alapítvány bemutatta azt az Artech nevű most induló projektjét, amelyhez spanyolországi, ukrajnai és albániai partnereivel 200 ezer eurós támogatást nyert a Kreatív Európa program keretében.

Navracsics Tibor elmondta: a Kreatív Európa program és a Bánffy-kastély helyreállításán dolgozó alapítvány céljai egybeesnek. Amint a mandátuma végéhez közeledő EU-biztos összefoglalta: a Kreatív Európa programmal az általa vezetett tárca arra törekedett, hogy a kultúra a helyi közösségek boldogulását, együttélését is szolgálja, hogy a kulturális örökséget állítsák a jövő szolgálatába, és hogy a kultúra felfedezése járuljon hozzá a fiatalok neveléséhez.

A biztos hozzátette: ha a tagállamok és az EP meg tudnak állapodni a pénzügyi kerettervről, a Kreatív Európa Programra fordított összeg 30 százalékkal nő, és 1,85 milliárd eurós kerettel rendelkezik majd, az Erasmus oktatási program kerete pedig megduplázódik, és 30 milliárd euróra nő.

Hegedüs Csilla, a Transylvania Trust Alapítvány elnöke felidézte: az alapítvány húsz éve kapta meg 49 évre Bánffy Miklós örökösétől a romos kastély használati jogát, és 2004 óta a hetedik projektjükhöz szereztek támogatást a Kreatív Európa program keretében. Hozzátette: azóta, hogy az örökös visszaigényelte a kastélyt, a román állam nem támogatta a műemlék helyreállítását, és a román kormány döntése értelmében EU-s pénzt sem kaphattak kimondottan műemlék-helyreállításra. Így csak kulturális projektekkel pályázhattak. Hozzátette: a tényleges épületfelújításra csak azokat az összegeket fordíthatják, amelyeket az épületegyüttesbe befogadott Electric Castle fesztivál szervezőitől és a magyar államtól kaptak. Mint részletezte: a magyar állam részéről tavaly decemberben megítélt 950 ezer eurós támogatásból a kastély főépületét és romantikus stílusban épített szárnyát szeretnék felújítani.

Berki Tímea projektvezető elmondta: az Artech nevű most induló 380 ezer eurós összköltségű projekt keretében előbb kultúraszervezők számára tartanak műhelymunkát. Az ott megfogalmazódó ötletek alapján később olyan alkotótáborokat szerveznek, amelyekben művészek és helyi mesteremberek közösen alkotnak, és "új jelentésekkel gazdagítják a műemléket".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!