Négy embert ítéltek el a 2019-es hongkongi zavargások ügyében

Külföld, 2024.02.01

Egy hongkongi bíróság csütörtökön négy embert ítélt el a négy évvel ezelőtti kormányellenes tüntetések tetőpontján történt zavargások és a város törvényhozó tanácsépületének megrohamozása miatt.

Hat vádlott, köztük Gregory Wong színész és két újságíró, Vong Ka-ho és Ma Kaj-csung tavaly ártatlannak vallotta magát a zavargásokban.

Csütörtökön Li Csi-ho hongkongi bíró a hat vádlott közül négyet, köztük Gregory Wongot is bűnösnek találta, míg Vongot és Mát felmentette a lázadás vádja alól, de elítélték őket a törvényhozásba való jogellenes beavatkozás miatt.

Li írásos ítéletében az áll, hogy a bűncselekmény elkövetése idején mindenkit felszólítottak a távozásra, és ez az újságírókra is vonatkozott, és tévképzetnek nevezte, hogy Wong arra hivatkozott, hogy szerinte az újságírók maradhattak volna a helyszínen.

Nyolc másik embert, aktivistákat és korábbi diákmozgalmi vezetőket is megvádolták a lázadás ügyében. Ők korábban mind beismerték bűnösségüket. A 14 vádlottnak lehetősége lesz enyhébb ítéletet kérni márciusig.

A 2019-es tüntetésekkel kapcsolatban több mint tízezer embert tartóztattak le különböző bűncselekmények, például zavargás, rongálás és engedély nélküli gyülekezésen való részvétel miatt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!