Négy európai ország és az Egyesült Államok a tárgyalások folytatására szólította fel Szerbiát és Koszovót

Külföld, 2019.08.13

Franciaország, Németország, Olaszország, Nagy Britannia és az Egyesült Államok kormánya kedden közös közleményben szólította fel Szerbiát és Koszovót, hogy az Európai Unió (EU) égisze alatt folytassa az euroatlanti integrációjához szükséges tárgyalásokat - közölte a szerb sajtó.

Kiemelték: kormányaik készek konstruktív szerepet vállalni az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Federica Mogherini közvetítésével abban, hogy Szerbia és Koszovó megállapodásra jusson, de addig ezt nem tudják megtenni, míg a két ország erre hajlandóságot nem mutat, és nem távolítja el azokat az akadályokat, amelyek gátolják a tárgyalások folytatását.

"Koszovó esetében ez a szerb árukra kirótt vámok eltörlését, Szerbia esetében pedig a Koszovó függetlenségének elismerése elleni lobbizás beszüntetését jelenti" - olvasható a közleményben, amelyet az Egyesült Államok belgrádi nagykövetsége bocsájtott a szerb sajtó rendelkezésére.

"Az egyhelyben topogás évei után itt az ideje lezárni a 90-es évek konfliktusait" - írták, majd hozzátették, hogy a tárgyalásokat a jóakarat szellemében kell folytatni, és olyan megállapodásra kell jutni, amely mindkét fél számára elfogadható, és virágzó jövőt biztosít Koszovó és Szerbia állampolgárai számára.

A négy európai ország és az Egyesült Államok együttes célja az, hogy normalizálódjon a kapcsolat Belgrád és Pristina között egy olyan átfogó, politikailag életképes és jogilag kötelező érvényű megállapodás révén, amely hozzájárul a régió stabilitásához.

"A status quo akadályozza Koszovó és Szerbia EU-tagság felé haladását, és egyszerűen nem fenntartható" - húzták alá.

Az elmúlt hónapokban ismét fokozódott a feszültség a felek között, miután Pristina tavaly novemberben 100 százalékos vámot vetett ki a Szerbiából érkező árukra, ezzel válaszolva arra, hogy Szerbia sikeres lobbizása következtében nem vették fel Koszovót az Interpol nemzetközi rendőri szervezetbe.

Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet.

Pristina és Belgrád között uniós közvetítéssel kezdődött párbeszéd a kapcsolat rendezéséről 2013-ban, jelentős előrelépés azonban nem történt. A kapcsolat rendezését az EU a két ország európai integrációjának feltételeként kezeli.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!