TV műsor

Négyévi felfüggesztettet kapott egy orosz aktivista "nemkívánatos" csoporthoz tartozás címén

Külföld, 2021.02.18

Négyévi feltételes, négyévi próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte egy bíróság Anasztaszija Sevcsenko aktivistát, "nemkívánatos szervezeteben" való részétel címén csütörtökön Rosztov-na-Donuban.

Sevcsenkót azzal vádolták meg, hogy az emigrációban élő, a Kremllel szemben élesen kritikus volt olajmágnás, Mihail Hodorkovszkij által alapított, londoni székhelyű Nyitott Oroszország csoport tagja. Ő ezzel szemben azt állította, hogy ő az az ezzel azonos nevű, de oroszországi szervezethez tartozott, amely nem esik az 2015-ös, "nemkívánatos szervezetekről" rendelkező törvény hatálya alá.

Anasztaszija Sevcsenko az első ember Oroszországban, aki ellen "nemkívánatos szervezetben" való részvétel címén büntetőeljárást indítottak.

A 41 éves aktivista elleni eljárás már két éve tart; Sevcsenkót 2019 januárjában helyezték házi őrizetbe, a védelem szerint azért, mert részt vett egy politikai vitában és egy szemináriumon, valamint egy tüntetésen, ami nem számít jogellenes cselekvésnek. Az ügyész ötévi letöltendő szabadságvesztés kiszabását kérte a bíróságtól.

A felelősségre vonás ideje alatt Sevcsenkónak meghalt a 17 éves lánya, akit fejlődési problémákkal terhelt gyerekek számára fenntartott intézetben kezeltek.
Jogvédők szerint az orosz hatóságok a "nemkívánatos szervezet" és a "külföldi ügynök" kategória bevezetésével a civil szervezetek ellen lépnek fel. A hivatalos álláspont a vonatkozó jogszabályok célja a belügyekbe való külföldi beavatkozás megakadályozása.

A "nemkívánatosnak" azok a szervezetek minősíthetők, amelyek tevékenysége veszélyt jelent Oroszország alkotmányos rendjére vagy állambiztonságára.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!