Négyhavi mélyponton a brit gyáripar aktivitása

Külföld, 2023.06.01

Jelentős csökkenéssel négyhavi mélypontra süllyedt a brit feldolgozószektor aktivitása a csütörtökön ismertetett átfogó májusi mérőszámok alapján. Szakértők szerint a folyamat a gyenge hazai piaci hangulatot, az új exportrendelések visszaesését és a kereskedelmi partnereknél zajló raktárkészlet-leépítés hatásait jelzi.

Az S&P Global pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) közös felmérése szerint a brit feldolgozóipar szezonálisan kiigazított beszerzésimenedzser-indexe (BMI) májusban 47,1-re csökkent az áprilisi 47,9-ről.

Az 50 feletti BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának élénkülését, az 50 alatti mutatók az aktivitás lanyhulását jelzik, vagyis a 47,1-es májusi gyáripari adat a brit feldolgozó ágazat teljesítményének gyorsuló ütemű visszaesését mutatja.

Az S&P Global a felméréshez fűzött helyzetértékelésében hangsúlyozta, hogy a feldolgozóipari BMI-jelzőszám három hónapja folyamatosan a szektor aktivitásának gyengülését mutatja, és négy hónapja nem volt olyan alacsony, mint májusban.

Rob Dobson, az S&P Global Market Intelligence közgazdasági igazgatója a májusi feldolgozóipari BMI-indexet kommentálva kiemelte: az exportkereslet visszaesésének folyamatához hozzájárul az is, hogy egyes európai uniós vásárlók közelebbi beszerzési források után néznek, elkerülendő a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) óta felmerült kereskedelmi komplikációkat.

Nagy-Britannia 2020. január 31-én távozott az EU-ból, miután az uniós tagságról 2016 nyarán rendezett népszavazáson a kilépésre voksolók kerültek szűk, 51,89 százalékos többségbe.

A Brexit utáni 11 hónapos átmeneti időszak lejártával, 2020 végén az ország az EU egységes belső piacáról és vámuniójából is kilépett.

London kötött az EU-val egy szabadkereskedelmi megállapodást, amely az áruk esetében biztosítja ugyan a vám- és kvótamentes kereskedelmet, nem küszöböli ki azonban az EU által a külső kereskedelmi partnerekkel szemben alkalmazott adminisztratív előírások teljesítésének kötelmét. A brit exportőröknek így nagyon sok egyéb dokumentum mellett vámáru-nyilatkozatokat és eredetigazolást kell csatolniuk minden egyes exporttételhez, és ezeket a fogadó oldalon egyenként ellenőrizni kell.

A brit feldolgozóipar és a brit hazai össztermék (GDP) 80 százalékát előállító szolgáltatási szektor végleges kompozit BMI-indexe valószínűleg jobb lesz, mint a külön mért gyáripari mutató, mivel a részleges adatok alapján nemrég közölt előzetes májusi S&P Global/CIPS kompozit index 53,9 volt, így továbbra is jóval a bővülés és a visszaesés határát jelző 50-es szint felett járt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!