Nem hivatalos rendezvényeken emlékeztek meg Hu Jao-pang néhai reformer pártfőtitkárról Kínában

Külföld, 2019.04.16

Nem hivatalos rendezvényeken emlékeztek meg Kínában tisztelői Hu Jao-pang kínai reformer pártfőtitkárról, akinek 30 évvel ezelőtti halála vezetett a Tienanmen téri eseményekhez - írta a South China Morning Post (SCMP) hongkongi lap.

Több mint 300 ember gyűlt össze hétfőn a kelet-kínai Csianghszi tartományban, Kungcsingcseng városban az 1989. április 15-én elhunyt Hu Jao-pang végső nyughelyénél, hogy tisztelegjenek a kommunista Kína első vezetőjével, Mao Ce-tunggal szemben nyíltan kritikus és a demokratikus reformkövetelésekre nyitott egykori vezető emléke előtt.

Bár hivatalos megemlékezést nem tartottak a kényes évfordulón, a nem hivatalos megmozduláson részt vevő, ismert kínai akadémikus, Jang Tuan közösségi oldalán azt írta: a hatóságok semmilyen módon nem korlátozták őket a megemlékezésben. Jang arról is beszámolt: Hu több családtagja és egykori kollégája is részt vett az eseményen.

Hu legkisebb fia, Hu To-hua is tiszteletét tette édesapja sírhelyénél, és elmondta: innen apja szülővárosába, a délkelet-kínai Hunan tartományban található Liujangba utazik. A család egy másik tagja a SCMP-nek úgy nyilatkozott: hétfő este kulturális műsort tartottak Liujangban az egykori pártfőtitkár tiszteletére, a család pedig kedden, privát összejövetel keretében emlékezik meg halottjáról.

Egy Liujangban élő történész az ottani megemlékezésről úgy számolt be: bár visszafogott és nem hivatalos rendezvényen, de nagyon fontos, hogy megemlékezhettek és beszélhettek a Hu által képviselt eszmékről, köztük a demokráciáról, a szabadságról, valamint az eltérő nézetek elfogadásáról - írta a SCMP.

Múlt pénteken egykori kollégái Hu pekingi otthonánál gyűltek össze az évforduló alkalmából.

A Kínai Kommunista Párt 2015-ben hivatalos rendezvényeken emlékezett meg Hu születésének századik évfordulójáról. Akkor Hszi Csin-ping kínai elnök is elismerően méltatta a reformista politikust, annak ellenére, hogy ideológiájuk és politikai nézeteik szembetűnően eltérnek egymástól. Hszi elnöknek ugyan személyes oka is van arra, hogy tisztelettel emlékezzen Hu Jao-pangra, a korábbi pártfőtitkár ugyanis kulcsszerepet játszott édesapja, Hszi Csung-hszün rehabilitálásában, akit 1962-ben eltávolítottak miniszterelnök-helyettesi posztjáról, miután azzal vádolták meg, hogy pártellenes csoportot vezet. Az idősebb Hszi emiatt később a pártvezetés egyetlen olyan tagja volt, aki védelmébe vette Hút, amikor 1987-ben lemondásra kényszerítették.

Hu halálának évfordulóját viszont a hivatalos csatornák nem említik, ugyanis a kínai vezetés nem akar olyat sugallni, hogy megváltozott a hivatalos álláspont az 1989-es diáklázadásról. Már a sírhely kiválasztása is jelzésértékű: bár a magas rangú pártvezetők többségét a pekingi Papaosan forradalmi temetőben temették el, Hu Jao-pangot a fővárostól mintegy 1600 kilométerre délre található Kungcsingcsengben helyezték végső nyugalomra azzal az indokkal, hogy a várost ő maga alapította 1955-ben.

Amikor a félreállított politikus 1989-ben, 73 éves korában elhunyt, tömegek gyűltek össze Peking utcáin tiszteletük jeléül. Egy héttel később mintegy százezer diák vonult a főváros közepén található Tienanmen térre, hogy kifejezze gyászát. A közös megemlékezés aztán fokozatosan - végül hetekig tartó - demokráciapárti tüntetéssé és éhségsztrájkká alakult, aminek június 4-én a kínai hadsereg vetett véget kíméletlenül.

Hu Jao-pang azóta a demokratikus reformok szimbólumává vált Kínában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!