Nem javult a részvételi arány délig Franciaországban a regionális választások második fordulójában

Külföld, 2021.06.27

A választásra jogosult csaknem 48 millió francia állampolgár 12,66 százaléka járult vasárnap délig az urnákhoz a regionális választások második fordulójában, ami szinte megegyezik az egy héttel ezelőtti első forduló adataival (12,22 százalék).

A belügyminisztérium által közölt adatok szerint a délelőtti részvétel elmarad a 2015-ös regionális választások második fordulójában ugyanekkor mért csaknem 20 százaléktól.

Az első fordulóban a franciák alig 33 százaléka járult az urnákhoz, ami történelmi méretű érdektelenséget tükröz. Az 1958-ban kezdődött V. köztársaság történetében ilyen méretű távolmaradásra egyetlen választáson sem volt még példa.

A politikai érdektelenségnek az elemzők szerint több oka is lehet. A koronavírus miatti járványügyi korlátozások miatti visszafogott volt a kampány, sokan magáról a választásról sem tudtak, és a korlátozások teljes feloldása után a múlt hétvége volt az első, amikor a franciák teljesen szabadon hétvégézhettek a nyári időben, ezért sokan nem is tartózkodtak a lakóhelyükön.

Azt sem igazán értékelték a választók, hogy a jövő évi elnökválasztás előtti utolsó országos szintű választást a politikai elit az elnökválasztás főpróbájaként kezelte, miután több jobboldali régióelnök - Xavier Bertrand, Valérie Pécresse, Laurent Wauquiez -, aki megnyerte az első fordulót, azt reméli, hogy beleszólhat Emmanuel Macron és Marine Le Pen párharcába a jövő évi elnökválasztáson.

Az első fordulóban az előrejelzésekkel ellentétben a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés nem tudott győzni, a hagyományos jobb és baloldali pártok maguk mögé szorították a radikális pártot, amely csak egyetlen régióban, a déli Provence-Alpes Cote d'Azurben végzett az élen, országos szinten csaknem 10 százalékot rontott 2015-höz képest, 18,5 százalékot ért el.

A két forduló között ebben a régióban a harmadik helyen végzett baloldal visszalépett az eddigi régióelnök, a jobbközép Renaud Muselier listája javára. Ha Thierry Mariani, a Nemzeti Tömörülés jelöltje mégis győzelmet arat délen, azt történelmi teljesítményként értékelhetné Marine Le Pen, miután még soha nem volt példa arra, hogy a pártja megszerezze valamelyik régió irányítását. Délig ebben a régióban a választóknak 16,54 százaléka vonult az urnákhoz az első forduló 14,46 százalékához képest.

A legalacsonyabb részvételt a Párizs közeli Ile-de-France körzetben, Európa legnagyobb és leggazdagabb régiójában mérték délelőtt, alig 8,5 százalékot. Itt a jobb- és a baloldal között teljesen kiegyenlített a küzdelem, a Nemzeti Tömörülés 14 százalékkal a harmadik helyre szorult az első fordulóban.

A szavazók Korzika szigetén a legaktívabbak, délig a választók negyede szavazott.

Annak ellenére, hogy Emmanuel Macron államfő pártjából több miniszter is jelöltette magát a saját régiójában, a Köztársaság lendületben a régiók felében a második fordulóba jutáshoz szükséges 10 százalékot sem érte el, így a remélt királycsináló szerepről le kellett mondania a két forduló között.

A régiók többségét, hetet, jelenleg az ellenzéki jobbközép Köztársaságiak vezetik, hatot a szintén ellenzéki baloldal irányít, míg két helyen centristák, Korzika és Martinique szigetén pedig a helyi nacionalista erők kormányoznak, és az első forduló eredményei alapján, alacsony részvétel mellett szinte teljesen ugyanez maradhat a politikai erőviszony a következő hét évben is.

A 64 ezer szavazóhelyiség túlnyomó többsége este hatkor zár, a nagyobb városokban 7 óráig, a Párizs központú Ile-de-France régióban 8 óráig járulhatnak az urnákhoz a választópolgárok.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!